PS Ignatie la Liturghia din deschiderea ITO Vaslui 2021: Tinerii au nevoie de rânduială, care înseamnă sens, înțelepciune, capacitatea de a nu se risipi în cele nesemnificative ale vieții”

Episcopia Huşilor

PS Ignatie la Liturghia din deschiderea ITO Vaslui 2021: Tinerii au nevoie de rânduială, care înseamnă sens, înțelepciune, capacitatea de a nu se risipi în cele nesemnificative ale vieții”

    • PS Ignatie la Liturghia din deschiderea ITO Vaslui 2021: Tinerii au nevoie de rânduială, care înseamnă sens, înțelepciune, capacitatea de a nu se risipi în cele nesemnificative ale vieții”
      Foto: episcopiahusilor.ro

      Foto: episcopiahusilor.ro

    • PS Ignatie la Liturghia din deschiderea ITO Vaslui 2021: Tinerii au nevoie de rânduială, care înseamnă sens, înțelepciune, capacitatea de a nu se risipi în cele nesemnificative ale vieții”
      Foto: episcopiahusilor.ro

      Foto: episcopiahusilor.ro

    • PS Ignatie la Liturghia din deschiderea ITO Vaslui 2021: Tinerii au nevoie de rânduială, care înseamnă sens, înțelepciune, capacitatea de a nu se risipi în cele nesemnificative ale vieții”
      Foto: episcopiahusilor.ro

      Foto: episcopiahusilor.ro

În dimineața zilei de sâmbătă, 21 august 2021, în deschiderea ediției a III-a a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Vaslui, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Vaslui, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte Arhim. Hrisostom Rădășanu – invitatul conferinței din cadrul ITOV 2021, părinți consilieri de la Centrul Eparhial Huși, părinții protopopi din Eparhie și preoți coordonatori ai activităților cu tinerii.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Ierarhul Huşilor, explicând pasajul evanghelic ce relatează minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor, a vorbit despre starea lăuntrică ce au avut-o cei ce au fost martorii și beneficiarii întâlnirii cu Hristos:

Evanghelia ne vorbește de o minune pe care a săvârșit-o Domnul Hristos cu cei care Îi erau aproape și Îi ascultau cuvântul, încercând să-și asume duhul Împărăției lui Dumnezeu.

Hristos obișnuia să le vorbească oamenilor în diverse locuri: în case, în templu, pe câmp sau pe deal. Indiferent de spațiul în care le vorbea, toți cei care Îl ascultau erau uimiți de puterea și de harul cuvintelor Lui.

Același lucru s-a întâmplat și cu cei care erau într-un loc retras, pustiu – patru mii de bărbați, în afară de femei și copii.

Atât de mult le plăcea acestor oameni cuvântul lui Hristos, încât nu le mai era foame sau sete. Apostolii sunt cei care Îi amintesc lui Hristos, spunându-I: «Doamne, dă-le drumul, că este spre seară și oamenii sunt înfometați și însetați!»

Starea oamenilor care Îl ascultau pe Hristos era aceeași  ca atunci când nouă ne place ceva în mod deosebit și suntem atât de captivați de acel lucru (un peisaj, o lectură, un film, o muzică), încât nu ne mai gândim la nimic din ceea ce este în jurul nostru, ci la ce să facem ca să ne cufundăm cât mai mult în ceea ce contemplăm sau vizionăm.

Această stare este foarte infimă în comparație cu ceea ce trăiau cei care Îl ascultau pe Hristos.

Ei erau atât de prinși de «vârtejul» harului cuvântului lui Hristos, încât uitau chiar de ei înșiși. Erau ca într-un extaz, o stare de fericire ieșită din comun.

Hristos a făcut o minune cu aceștia, înmulțind pâinile și peștii, hrănind în jur de 8000 de oameni, cu tot cu femei și copii.

În această lucrare săvârșită de Hristos este minunată nu atât prin înmulțirea pâinilor și a peștilor, cât prin rânduiala de care au dat dovadă cei prezenți acolo. Se spune că, după ce au mâncat și s-au săturat toți oamenii care erau acolo, s-au strâns șapte coșuri de fărâmituri.

Căușul palmelor celor care erau acolo a devenit ca o masă. Fiecare a avut o grijă deosebită, primind această mâncare binecuvântată, să nu risipească absolut nimic.

Câtă atenție au avut acești oameni! Câtă rânduială lăuntrică! Câtă stare de conștientizare că ceea ce au primit în palme (pâinea binecuvântată și peștii) era un dar de la Dumnezeu!

Cu alte cuvinte, erau niște oameni foarte disciplinați, foarte ordonați.

Preasfinția Sa a vorbit despre diferența dintre ordinea exterioară și cea lăuntrică:

Disciplina și ordinea reflectă ceva exterior, unele reguli impuse din afară, cărora noi ne subordonăm. Însă oamenii aceștia nu erau doar extrem de ordonați, ci aveau o rânduială.

Cuvântul «rânduială» are o conotație bisericească, arhaică, și semnifică o așezare lăuntrică. Este ceva care pornește din lăuntrul omului, înspre exterior. Această așezare lăuntrică are o putere extraordinară de a rândui și de a avea o atenție deosebită față de tot ceea ce ne înconjoară (natură, oameni).

Când omul are o rânduială (ordine lăuntrică), se raportează, în mod firesc, și la cei din jur, cu o atenție deosebită, ca lucrurile să aibă un curs cât se poate de frumos și autentic.

În special tinerii au nevoie de această rânduială, care înseamnă sens, înțelepciune, capacitatea de a nu se risipi în cele nesemnificative ale vieții, precum și o anumită profunzime asupra vieții.

Oamenii, care au fost martori ai minunii înmulțirii pâinilor, s-au lăsat cuprinși de «vârtejul» minunii rânduielii lor lăuntrice, transformând pustiul acela într-un loc în care fiecare era extrem de atent față de tot ceea ce se întâmpla în jurul său.

Când Hristos împărțea pâinile și peștii, acestea se înmulțeau în timp ce erau dăruite. Fiecare dintre cei prezenți aștepta, într-o stare de liniște și așezare lăuntrică, să primească darul lui Dumnezeu, fără a se îmbulzi. Apoi, conștientizând darul pe care l-au primit în mâinile lor, au avut o grijă deosebită să nu-l risipească.

Ar trebui, cu toții, să așteptăm darul lui Dumnezeu, fără a ne îmbulzi.

Când cineva ne aduce un dar, cu prilejul zilei de naștere, nu ne aruncăm înspre mâinile lui, pentru a smulge darul, ci stăm într-o stare de timiditate, așteptând ca lucrurile să decurgă firesc, și primim darul cu aceeași timiditate, pentru a da dovadă de eleganță și bune maniere.

Toate sunt daruri ale lui Dumnezeu: să-i putem iubi și respecta pe cei de lângă noi; să putem avea grijă de viața noastră, fără a o mânji prin patimi; să fim sănătoși; să fim integri la minte și să găsim sensul vieții noastre; să avem capacitatea de a ne face puțin timp, pe parcursul unei zile, pentru a vorbi cu Dumnezeu în rugăciune; să participăm la o Liturghie și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos.

De noi depinde cum primim în viața noastră toate aceste daruri cu care ne binecuvintează Dumnezeu.

Să avem mare grijă, să nu ne comportăm cu indiferență sau cu aroganță față de tot ceea ce ne dă Dumnezeu!

Să adunăm, în căușul sufletelor noastre, darurile lui Dumnezeu și să avem grijă să nu ne cadă nimic din inimă, să nu desconsiderăm nimic din ceea ce ne dăruiește Dumnezeu.

Când noi suntem atenți să primim darurile lui Dumnezeu așa cum se cuvine, El le sporește.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a anunţat programul zilei dedicate Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi Vaslui.

Astfel, începând cu ora 10.00, în Parcul Copou din Vaslui a avut loc deschiderea oficială, urmată, de la ora 11.00, de conferința susținută de părintele Arhimandrit Hrisostom Rădășanu, intitulată: „Iisus Hristos - Adevărata școală a discernământului în viața noastră online și în cea offline”, transmisă live pe pagina www.facebook.com/episcopiahusilor.ro.

Atelierele de comunicare pe baza temei conferinței se vor desfășura tot în parcul Copou, începând cu ora 13.00.

De la ora 17.00, în aceeași locație, va avea loc Spectacolul tradițional susținut de solistele: Ioana IgnatRaluca RaduTeodora Panainte și Denisa Ciobanu.

Evenimentul este organizat de Episcopia Hușilor și Asociația Tinerilor Ortodocși Vaslui, fiind cofinanțat de Consiliul Județean Vaslui.

Parteneri media ITOV 2021: Doxologia.ro, Trinitas TV, Radio Trinitas, Basilica.ro, Ziarul Lumina, episcopiahusilor.ro

 

Sursa: episcopiahusilor.ro

Citește despre: