„Relațiile la distanță nu sunt relații” – Pr. Visarion Alexa

Școala e un lucru foarte important! Dacă el nu învață, și muncește, ar fi bine să îl rogi să-și ia un an concediu fără plată, să vină în țară să stea lângă tine până termini școala și apoi puteți să bateți pământul în lung și-n lat împreună. Mami are dreptate cu masteratul, chiar trebuie să-l termini. Dar dacă el te iubește, ar trebui să înțeleagă și lucrul acesta și să te ajute un pic.

Părinte, prietenul meu este plecat și vreau să merg la el, însă părinții își doresc să rămân să lucrez aici și să continui masteratul. Ce să fac dacă nu pot lua singură această decizie?

Vine un tânăr într-o zi la biserică și-mi spune așa: „Părinte, mi-e foarte rău!”. „De ce?” „M-am despărțit de iubita mea!” Zic: „Măi băiete, hai spune-mi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat!”. „Părinte, noi suntem de patru ani împreună și ne iubim foarte tare și pretrecem foarte mult timp împreună și ne simțim tare bine. Tare bine a fost și tare frumos în cei patru ani! De asta și sufăr atât de mult.” Zic: „Și cum s-a întâmplat? Ai dat-o afară din casă? Sau te-a dat afară din casă?” Zice: „Nu! Dar nu se pune problema așa!”. „Dar cum se pune?” „Păi ea nu e în țară. „Dar unde-i?” „E în State.” „Păi când a plecat?” „Păi n-a plecat pentru că acolo stă.” „Și tu unde stai?” „Păi eu stau în țară, aici în România.” „Păi și cum ați avut o relație?” „Păi ne-am cunoscut pe net.” „Și? V-ați întâlnit?” „Nu!” „Cum adică?” „Păi a fost o relație de skype.” „Și v-ați despărțit!” Deci ei nici nu se văzuseră vreodată. Patru ani de zile. Deci totul era doar acolo în ecran, o relație de patru ani de zile.

Relațiile la distanță nu sunt relații. Nu cred în ele. Nu știu, unul din doi trebuie să facă un sacrificiu! Dar dacă mami spune să nu pleci, fă altceva. Ia-o și pe mami. Dacă se iubesc, totuși unul din doi ar trebui să facă un sacrificiu. Sacrificiul să fie după principiul: eu sunt de acord cu școala. Cine învață să fie urmat de celălalt, pentru că școala aduce un plus de valoare omului. Un om cu școală e un om foarte prețios, să știți! Un om lipsit de educație și un om care nu crede în educație, un om care spune: „Abia aștept să termin școala”, se va transforma într-un dezastru mai târziu.

Deci școala e un lucru foarte important! Dacă el nu învață, și muncește, ar fi bine să îl rogi să-și ia un an concediu fără plată, să vină în țară să stea lângă tine până termini școala și apoi puteți să bateți pământul în lung și-n lat împreună. Mami are dreptate cu masteratul, chiar trebuie să-l termini. Dar dacă el te iubește, ar trebui să înțeleagă și lucrul acesta și să te ajute un pic. Dar dacă îți spune: „Dragă, știi ceva? Descurcă-te, că nu-i treaba mea!”, s-ar putea să-l pierzi și pe el și pe mami și masteratul.

(Fragment din Conferința „Carieră și familie. Cum găsim echilibrul între viața de familie și cea personală” susținută de către părintele Visarion Alexa la Iași în Aula Magna „Mihai Eminescu” în data de 13 decembrie 2019. Puteți urmări înregistrarea completă a conferinței aici.)

De la același autor

Ultimele din categorie