Textele ascunse de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai

Religie. Ştiinţă. Filosofie

Textele ascunse de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai

    • Textele ascunse de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai
      Textele ascunse de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai

      Textele ascunse de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai

Monahii ortodocşi de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai au în biblioteca lor una dintre cele mai mari tezaure ale culturii umane, precum manuscrise din secolul 6, pergamente şi papirusuri de mare valoare pentru istoria umanităţii.

Biblioteca mănăstirii este cel mai mare depozitar de manuscrise vechi după Vatican.

Colecţia este însă mult mai bogată decât s-a crezut, deoarece 3300 de vechi manuscrise conţin texte şi ilustraţii mult mai vechi decât conţinutul lor vizibil.

Textile ascunse sunt în palimpseste, manuscrise şi au fost acoperite, pentru ca scribii să le poată refolosi. Semne abia vizibile ale textelor vechi rămân, însă ele pot fi puse în evidenţă prin diferite tehnici moderne.

„Putem să credem că Sfânta Ecaterina este un loc îndepărtat şi izolat în mijlocul Deşertului Sinai, însă în timpurile medieval, mănăstirea era o destinaţie majoră a pelerinilor din întreaga lume creştină, aşa cum se poate dovedi prin manuscrisele de aici” a spus Michael Phelps, preşedintele Early Manuscripts Electronic Library din Los Angeles. „Am descoperit deja manuscrise în 9 limbi în palimpseste”.

Mănăstirea a fost întemeiată de Împăratul Iustinian în jurul anului 550 şi conţine sfintele moaşte ale Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina şi locul unde Moise l-a văzut de Dumnezeu în rugul aprins. Deschiderea Arhiepiscopului Damianos de Sinai către cercetarea atentă a manuscriselor este de bun augur.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.ft.com