Să te străduiești să-l înțelegi pe omul de lângă tine și să te pregătești pentru viața în doi – cheia căsniciei reușite

E important să ne facem temele puțin înainte de a ne căsători. Înainte de a ne îndrepta spre partenerul sau partenera noastră, e bine să facem câteva exerciții simple de a înțelege cum gândește un bărbat, ce simte un bărbat sau cum gândește o femeie, ce simte o femeie. De ce ar trebui să am grijă atunci când sunt cu un bărbat, când ies cu un bărbat în oraș sau cum ar trebui să gândesc? Și el la fel, ar trebui să-și pună problema. Să nu stăm focusați doar pe noi.

Psihicul bărbatului și psihicul femeii sunt total diferite unul de altul și trebuie să fim complementari atunci când trăim împreună. Dacă bărbatul se poartă doar rațional în familie, strică familia. Un bărbat trebuie să aibă inima de mamă, pentru că dacă nu are inima de mamă, nu poate crește copii și nu poate fi soț. Iar o femeie trebuie să fie Andreea. Știți ce înseamnă Andreea? O femeie trebuie să fie și bărbătoasă. În limba greacă înseamnă bărbăție, adică trebuie să nu lase doar puterea sentimentelor să funcționeze, ci și din când în când să lase mintea, rațiunea să coboare peste sentimentele ei și să încerce să-și controleze stările care sunt foarte puternice. În felul acesta ei sunt complementari și se înțeleg. Dacă lipsește ceva din ecuația aceasta, apar accidentele.

Și ca să înțelegeți, vă dau un exemplu concret. Ea și el căsătoriți de curând. Ea merge la mall, se întoarce de la mall și-l găsește pe el la televizor cu telecomanda în mână, butonând. Și ea vine la el și-i spune: „Fii atent dragul meu, mi s-a rupt tocul. Fii atent, urcam scările de la mall, alea rulante și mi s-a rupt tocul.”. El se uită la ea: „Dragă, ți-am zis de-atâtea ori! De câte ori ți-am spus ca atunci când te duci într-un magazin cu scări rulante și ai tocuri, să nu mai urci pe scările rulante. Există riscul să te accidentezi. Urcă pe scări sau cu liftul.”. Ea îl privește și continuă: „Și știi, am urcat și în același timp cobora o prietenă și ne-am făcut cu mâna.”. Și ăsta se uită la ea, zice: „Băi ce are nevastă-mea, e nebună, nu înțelege? Dragă, repet! Când ești cu tocuri în magazin, nu urci pe scările rulante!”. Ea îl privește năucă și zice: „Bă, dar lipsit de inimă e omul ăsta! Eu tot îi povestesc și el nu mă aude!”. Și continuă și-i spune, și-i povestește și el se enervează și se uită la ea din nou și zice: „Băi, chiar e nebună femeia asta!”. El simte nevoia să dea o soluție, ea simte nevoia să povestească. Și uite-așa apare accidentul. Și au senzația că: „Ție nu-ți pasă! Tu nu mă asculți!”. Dar amândoi nu înțeleg că, în cazul respectiv, se vede clar ce este femeia și ce este bărbatul.

De aceea, eu îi admir pe călugări. Pentru că dacă ei se supără pe confrații lor călugări, sau pe părintele stareț, spre seară se retrag în chilie, încuie chilia și sunt boieri până a doua zi. Dacă te superi pe nevastă sau ea pe tine, nici în baie nu te mai poți încuia. Și va fi o noapte cu dușmanul în pat. Deci n-ai unde să te duci. Iar dacă nu înțelegi toate lucrurile acestea, că e nevoie să ai o viziune despre ce înseamnă viața în doi, apar accidentele și apare durerea. Apare cearta, apar tensiunile mari care duc bineînțeles la un moment dat la divorț.

Deci iată de ce e important să ne facem temele puțin înainte de a ne căsători, înainte de a ne îndrepta spre partenerul sau partenera noastră, e bine să facem câteva exerciții simple de a înțelege cum gândește un bărbat, ce simte un bărbat sau cum gândește o femeie, ce simte o femeie. De ce ar trebui să am grijă atunci când sunt cu un bărbat, când ies cu un bărbat în oraș sau cum ar trebui să gândesc? Și el la fel, ar trebui să-și pună problema. Să nu stăm focusați doar pe noi. Ea să se gândească doar la: „Oare îmi stă bine rujul? Oare îmi stă bine părul?” Etc. Și el să se gândească doar la: „Oare sunt suficient de bărbat? Oare am impresionat-o? Am auzit că trebuie să fii cât mai dur ca să impresionezi fetele.” etc. Dacă faci lucrul acesta, fără să-ți pui problema celuilalt, sigur vei ajunge într-un impas mare de tot.

(Fragment din Conferința „Carieră și familie. Cum găsim echilibrul între viața de familie și cea personală”, susținută de către părintele Visarion Alexa la Iași în Aula Magna „Mihai Eminescu” în data de 13 decembrie 2019. Puteți urmări înregistrarea completă aici.)

De la același autor

Ultimele din categorie