Cauze şi simptome în boala cronică de rinichi

Stil de viaţă

Cauze şi simptome în boala cronică de rinichi

    • Cauze şi simptome în boala cronică de rinichi
      Cauze şi simptome în boala cronică de rinichi

      Cauze şi simptome în boala cronică de rinichi

Rinichii au rolul de a filtra toxinele din sânge şi de a menţine balanţa dintre fluide şi săruri în organism. Atunci când aceste funcţii se deteriorează, iar rinichii nu mai funcţionează normal pentru o perioadă mai lungă de timp, se instalează boala cronică de rinichi.

Încetinirea ritmului de degradare a rinichilor în cazul unei astfel de boli este posibilă numai cu ajutorul medicaţiei recomandate de medicul nefrolog, după investigaţii medicale amănunţite, cu un regim alimentar şi de viaţă adecvate, dar şi cu multă prudenţă în ceea ce priveşte administrarea anumitor tipuri de medicamente. „Progresia bolii depinde şi de individ, dar şi de factorii de risc. Printre factorii de risc se numără hipertensiunea şi proteinuria (apariţia în urină a proteinelor).

De aceea, bolnavul trebuie să ţină regim alimentar, în general cu o reducere a cantităţii de proteine, să-şi corecteze tensiunea, cât se poate de apropiat de valoarea normală (sub 13) şi cu atenţie mare la administrarea de antiinflamatoare, inhibitorii de enzimă de conversie. Apoi, trebuie o atenţie sporită pentru orice investigaţie suplimentară cu substanţă de contrast. Pacientul este urmărit periodic de către medicul specialiat. Este tratat la cabinet şi, când resursele rinichiului sunt epuizate, asta însemnând stadiul V al bolii, avem varianta de substituţie, care poate fi transplantul, dializa peritoneală sau hemodializa“, explică prof. univ. dr. Maria Covic, specialist Medicină internă - Nefrologie la Centrul Medical „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Printre cele mai frecvente cauze ale bolii renale cronice se numără:

- diabetul zaharat, care, potrivit statisticilor, cauzează aproximativ 35% din totalul bolilor renale cronice. Nivelurile crescute ale glicemiei (zahărului din sânge) duc la alterarea vaselor sanguine renale, iar dacă nivelurile glicemiei rămân crescute, funcţia renală se deteriorează progresiv;

- hipertensiunea arterială - cauza altor 30% dintre bolile renale cronice.

Alte cauze care duc la deteriorea rinichiului şi determină boli renale cronice sunt:

- boli sau infecţii ale rinichiului, ca rinichiul polichistic, pielonefrita, glomerulonefrita sau boli renale congenitale (când pacientul se naşte cu respectiva boală);

- stenoza sau obstrucţia de arteră renală (cea care duce sângele la rinichi);

- utilizarea cronică a unor medicamente care au ca efect secundar deteriorarea funcţiei renale.

Simptomele care pot determina suspiciuni în ce priveşte existenţa unei boli renale cronice sunt:

- oliguria (cantitate de urină eliminată/zi mai mică decât în mod normal);

- edeme (acumularea de lichide în interiorul ţesuturilor);

- fatigabilitate (oboseală);

- scăderea apetitului sau scăderi inexplicabile în greutate;

- greaţă, vărsături;

- somnolenţă sau insomnii;

- cefalee (dureri de cap) sau scăderea capacităţii de concentrare.

Citește despre: