Etapele dezvoltării motorii a copilului

Stil de viaţă

Etapele dezvoltării motorii a copilului

    • Etapele dezvoltării motorii a copilului
      Etapele dezvoltării motorii a copilului

      Etapele dezvoltării motorii a copilului

Între luna a 8-a şi a 12-a din viaţa sugarului se produc o multitudine de transformări. Dezvoltarea lui progresivă se însoţeşte de numeroase modificări caracteristice, care vor schimba treptat aspectul general al copilului.

Dezvoltarea motorie este reprezentată de creşterea progresivă a capacităţii şi activităţilor motorii voluntare ca urmare a dezvoltării ţesutului muscular.

Motilitatea membrelor superioare este activă şi în acelaşi timp mai sigură. El va apuca în această perioadă un obiect cu vârful degetelor şi tot cu vârful degetelor va încerca să scormonească salteaua pătuţului, jucăriile din stofă, efectuând mişcările mâinii de la nivelul articulaţiei pumnului. Sugarul îşi trece cu uşurinţă un obiect dintr-o mână în alta sau poate arunca cu obiecte, întinde mâna după un obiect ca dorinţă de a-l obţine sau întinde mâinile pentru a fi luat în braţe.

Poziţia şezândă pe care a adoptat-o din perioada de sugar mijlociu se dezvoltă, de asemenea, acesta putând să-şi schimbe cu uşurinţă poziţia în ambele sensuri (poziţia şezând cu cea în picioare). Se rostogoleşte din ce în ce mai bine şi merge târându-se, cu sprijin pe membrele superioare şi inferioare, pentru ca apoi să se aşeze cu uşurinţă în şezut. Totodată, poziţia în picioare devine din ce în ce mai sigură, realizându-se, la început, prin mişcări de agăţare, urmează apoi sprijinul în picioare ţinut numai de o mână, pentru ca între 10-12 luni sau imediat după vârsta de 1 an copilul să poată sta în picioare nesprijinit. După ce se obişnuieşte cu poziţia bipedă, sugarul mare va încerca şi primii paşi. Mersul propriu-zis se dezvoltă spre vârsta de 1 an, când controlul asupra activităţii motorii este mai activ.

Dezvoltarea senzorială prezintă un progres însemnat. Gustul este bine dezvoltat şi apar primele manifestări de reacţie la mirosuri. Văzul îşi lărgeşte câmpul de explorare odată cu adoptarea noilor schimbări de poziţie. Auzul se perfecţionează contribuind la dezvoltarea limbajului. Simţul tactil se dezvoltă foarte bine, paralel cu sensibilitatea termică şi dureroasă.

Dezvoltarea psihică şi afectivă în perioada de sugar mare se caracterizează prin procesele cunoaşterii propriului său corp şi începe să se dezvolte memoria. Tot în perioada de sugar mare începe să se definească cel de-al doilea sistem de semnalizare - limbajul.

La sfârşitul primului an de viaţă copilul va fi revaccinat cu vaccin antipoliomielitic (AP), cu vaccin diftero-tetanic-pertusis (DTP) şi cu vaccin antirujeolic, antioreion, antirubeolic (ROR), vaccinări care sunt obligatorii.

Citește despre: