Testări gratuite pentru depistarea astmului

Stil de viaţă

Testări gratuite pentru depistarea astmului

    • Testări gratuite pentru depistarea astmului
      Testări gratuite pentru depistarea astmului

      Testări gratuite pentru depistarea astmului

Începând cu 12 mai şi până la sfârşitul anului, Societatea Română de Pneumologie va derula în întreaga ţară testări gratuite pentru depistarea astmului, în cadrul campaniei „Astmul poate fi controlat!”.

Potrivit statisticilor, în prezent astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume, dar care poate fi controlată mai ales atunci când este depistată din timp. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Astmului, marcată în fiecare an pe 7 mai, Societatea Română de Pneumologie a anunţat demararea unei campanii naţionale de testare gratuită pentru depistarea acestei boli, ce va începe din 12 mai şi se va derula până la sfârşitul anului. În cadrul campaniei “Astmul poate fi controlat!” sunt implicate 150 de spitale şi policlinici de specialitate, din 40 de judeţe ale ţării. “Testul se numeste spirometrie, nu doare şi nu necesită efort. Durează 5 minute, iar rezultatul se dă pe loc”, a explicat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngroşate, umflate şi inflamate, devenind mult mai sensibile la schimbările de mediu. Aşa se produce o criză de astm. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.

Simptomele astmului variază în timp şi, adesea, se agravează, cu precădere în timpul nopţii şi în primele ore ale dimineţii. Severitatea astmului variază, de asemenea, de la individ la individ.
În prezent, controlul astmului este unul dintre obiectivele medicilor pneumologi, deoarece o persoană cu astm controlat prezintă simptome minime, nu foloseşte deloc medicaţia de salvare, poate să facă efort fizic la fel o persoană obişnuită, are funcţia pulmonară normală sau aproape normală (măsurată prin probe specifice) şi prezintă foarte rar crize de astm.

Citește despre: