Ziua Internaţională a Osteoporozei - 20 octombrie

Stil de viaţă

Ziua Internaţională a Osteoporozei - 20 octombrie

    • Ziua Internaţională a Osteoporozei - 20 octombrie
      Ziua Internaţională a Osteoporozei - 20 octombrie

      Ziua Internaţională a Osteoporozei - 20 octombrie

Data de 20 octombrie marchează "Ziua Mondială a Osteoporozei". Osteoporoza este o boală scheletică ce presupune scăderea masei osoase, alterarea microarhitecturii țesutului osos și, prin urmare, creșterea riscului de fractură. În România, un milion de femei și bărbați cu vârste peste 50 de ani sunt diagnosticați cu osteoporoză, cu o prevalență de 20,5% la femei și 6,2% la bărbați, conform președintelui Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice, conf.dr.Daniel Grigorie.

În România, incidenţa fracturii de şold este una moderată, aproximativ 200 la suta de mii de locuitori. Costurile fracturii de şold reprezintă însă 50% din totalul costurilor fracturilor osteoporotice. În România, incidenţa fracturii de şold creşte exponenţial după 70-75 de ani şi apoi scade la vârstele avansate.

Diagnosticarea se face măsurând densitatea oaselor cu un aparat numit "DEXA", bazat pe densitometria osoasă, ţara noastră având 2,4 densitometre la un milion de locuitori, în condiţiile în care norma europeană este de 11.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii" a creat o aplicaţie numită "FRAX", cu care populaţia îşi poate calcula riscul de fractură. România are, din 2011, propria versiune a programului, ce poate fi accesată pe site-ul Asociaţiei pentru Prevenirea Osteoporozei din România, www.aspor.ro. Deşi gratuită, aplicaţia are 26.000 de accesări în doi ani în România, în comparaţie cu Ungaria, care a avut peste 100.000 de accesări. Specialiştii aproximează că, dacă în 2010, cele 94.000 de fracturi au costat statul român 129 de milioane de euro, cifra va creşte în 2025, doar prin schimbările demografice, la 150 de milioane de euro.

"Fundaţia Internaţională de Osteoporoză" a formulat cinci strategii esenţiale de a combate sau de a ne întări sistemul muscular şi osos, prima fiind efectuarea exerciţiilor fizice minim 30-40 de minute de trei patru ori pe săptămână. Importantă este şi alimentaţia, ce trebuie să conţină suficient calciu şi proteine, dar şi evitarea obiceiurile nesănătoase precum fumatul sau consumul exagerat de alcool.

Pentru a doua oară consecutiv, "Ziua Mondială a Osteoporozei" a fost marcată la Bucureşti în zilele de 18-20 octombrie, prin prelegeri ştiinţifice pentru specialişti, un workshop adresat pacienţilor şi testări gratuite "FRAX" şi risc osteoporoză.

Tema pentru anul 2013 face referire la "femeile aflate la menopauză şi sănătatea oaselor lor", evidenţiind motivele pentru care femeile, în special, prezintă cel mai mare risc de a suferi de osteoporoză, fiind cel mai expuse la fracturi.

Conferința dedicată specialiștilor s-a desfășurat pe 18 și 19 octombrie, sâmbătă, 19 octombrie, persoanele diagnosticate cu osteoporoză au fost așteptate la un workshop, în cadrul căruia au primit informații practice pentru a face față cu succes provocărilor cotidiene ale bolii.  Cu această ocazie, pacienții au putut afla mai multe despre: pacientul cu osteoporoză în România 2013;  evaluarea pacientului cu risc de osteoporoză – testul de 1 minut; exerciții fizice în osteoporoză; recuperarea după fractura osteoporotică; alimentele permise și interzise în osteoporoză; vitamina D, Calciu: cât, cum, pentru cât timp?; programe structurate în osteoporoză; instrumentul "FRAX" de evaluare al riscului de fractură; sindromul de fragilitate la vârstnici (frail elderly patients); depresia și impactul asupra sănătății oaselor.

Duminică, s-a derulat evenimentul "Mişcarea împotriva Osteoporozei - program de exerciţii fizice pentru persoanele cu risc de osteoporoză şi demonstraţii de dans terapeutic".

*****

"Ziua Mondială a Osteoporozei" a fost instituită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), având în vedere faptul că în ultimele decenii osteoporoza, supranumită "hoţul tăcut", a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu consecinţe majore asupra populaţiei. Ziua dedicată osteoporozei marchează lansarea unei îndelungate campanii dedicată creşterii gradului de conştientizare la nivel mondial a cea ce înseamnă această maladie, cum poate fi prevenită, diagnosticată şi care este tratamentul adecvat.

"Ziua Mondială a Osteoporozei" a fost lansată, la 20 octombrie 1996, de către Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie şi susţinută de Comisia Europeană. În 1997, a fost organizată de "Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză". În 1998 şi 1999, "Organizaţia Mondială a Sănătăţii" a devenit co-sponsor al marcării acestei zile. Din 1999, este prezentată o temă specifică pentru marcarea "Zilei Mondiale a Osteoporozei".

Potrivit datelor furnizate de OMS, în lume există peste 150 milioane de oameni care suferă de această boală. În Europa şi Statele Unite ale Americii se produc în fiecare an aproximativ 2,3 milioane de fracturi osteoporotice. S-a calculat că la fiecare 30 de secunde o persoană suferă o fractură osteoporotică. Mai mult, se consideră că, în următorii 50 de ani, numărul fracturilor osteoporotice se va dubla. Toate acestea atrag costuri enorme, astfel încât sunt lesne de înţeles eforturile depuse pentru realizarea unei strategii coerente şi susţinute în vederea profilaxiei, depistării precoce şi tratării osteoporozei.

În 2012, Ziua Mondială a Osteoporozei a fost marcată în premieră în București prin acțiuni ample, menite să atragă atenția asupra mijloacelor de prevenție și a modalităților de tratament ale osteoporozei. Printre lectorii care au susținut prezentări s-au aflat: prof. dr. Horațiu Bolosiu, conf. dr. Daniel Grigorie, prof. dr. Mihai Berteanu, conf. dr. Delia Cinteză,  conf. dr. farm. Simona Negreș, conf. dr. Cătălina Poiană, asist. univ. dr. Daniela Opriș, dr. Salvina Mihalcea, dr. Andreea Ildiko Gasparik și mulți alții.