Despre cura cu borș de putină

Stil de viaţă

Despre cura cu borș de putină

    • Despre cura cu borș de putină
      Despre cura cu borș de putină

      Despre cura cu borș de putină

Urmată primăvara, cura cu borș este eficientă împotriva asteniei, nevrozelor, stărilor depresive, insomniei şi afecţiunilor digestive.

De asemenea, cura are efect tonic asupra sistemelor nervos (depresii, nevroze, stres, astenii) şi endocrin, are efecte diuretice, antiseptice, tonice, detoxifiante, depurative şi de reglare a tensiunii, fiind recomandată persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică, tromboză, sinuzită, indigestie, bronșită, constipație, varice, flebită, arterită sau afecţiuni hepatobiliare, litiază urinară oxalică și fosfatică, tuberculoză, diabet zaharat, gastrită, ulcer gastroduodenal și intoxicații cauzate de alcool.

Borșul umplut în casă este bogat în substanțe active, în special minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, iod, mangan) și enzime care ajută digestia și metabolismul, dar și vitamine (complexul vitaminelor B, PP).

Cura presupune consumul a câte 1-2 pahare de borş, de câte 3 ori pe zi, timp de 2-3 luni. Se poate relua după o lună de pauză, la nevoie.

Pentru a umple borș aveți nevoie de huște (tărâțe fermentate), care se prepară astfel: 1 cană de mălai, 1 cană de tărâțe de grâu, 5-6 felii de pâine uscată (de preferat de secară), se amestecă cu apă călduță cât să acopere ingredientele, se lasă peste noapte iar a doua zi se pune apă fierbinte peste amestec, se acoperă vasul și se lasă la acrit pentru 2 zile. Vasul nu trebuie să fie plin, pentru că tărâțele vor fermenta și își vor mări volumul.

Pentru prepararea borșului aveți nevoie de huște, o mână de tărâțe de grâu, o mână de mălai, câteva frunze de leuștean și apă plată. Într-un vas de sticlă, peste huște se adaugă tărâțele (jumătate din cantitatea de huște ca volum), mălaiul și un pic de apă rece, după care apa caldă, cât aproape să fie fierbinte, și se amestecă cu o lingură de lemn. Vasul se acoperă fără a închide ermetic și se lasă la cald (lângă un calorifer, sobă, la soare) și se amestecă din 12 în 12 ore.

Când s-a acrit, se strecoară și se păstrează în recipiente din sticlă.

De reținut este faptul că ingredientele folosite trebuie să fie ecologice.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: