Prunele şi strugurii nu trebuie să lipsească din regimul bolnavilor de duodenită

Stil de viaţă

Prunele şi strugurii nu trebuie să lipsească din regimul bolnavilor de duodenită

    • Prunele şi strugurii nu trebuie să lipsească din regimul bolnavilor de duodenită
      Prunele şi strugurii nu trebuie să lipsească din regimul bolnavilor de duodenită

      Prunele şi strugurii nu trebuie să lipsească din regimul bolnavilor de duodenită

În crizele dureroase de duodenită se recomandă preparate culinare uşor laxative, cum ar fi: supe de legume (morcov, praz, usturoi, asmăţui), salate de lăptucă, spanac, revent şi fenicul, pâine integrală, unele fructe (afine, lămâi, mere rase, portocale), consumate crude sau sub formă de sucuri naturale şi compoturi, mierea de albine. Sunt indicate prunele la micul dejun şi o cură de struguri pe o perioadă de minimum 10 zile.

Tina D., Dorohoi: „Aş dori să ştiu ce regim alimentar recomandă prof. Constantin Milică în duodenită“.

Prof. univ. dr. Constantin Milică: În crizele dureroase de duodenită se recomandă preparate culinare uşor laxative, cum ar fi: supe de legume (morcov, praz, usturoi, asmăţui), salate de lăptucă, spanac, revent şi fenicul, pâine integrală, unele fructe (afine, lămâi, mere rase, portocale), consumate crude sau sub formă de sucuri naturale şi compoturi, mierea de albine. Sunt indicate prunele la micul dejun şi o cură de struguri pe o perioadă de minimum 10 zile.

Aportul glucidic va fi asigurat prin dulciuri şi paste făinoase, la care se adaugă un aport suficient de vitamine şi de proteine prin crudităţi (3-5 zile pe săptămână) sau prin consumul a 200 g pe zi de brânză de vaci.

Efecte foarte bune are înghiţirea unei linguri de ulei de măsline, dimineaţa, pe nemâncate, precum şi consumul de tărâţe de grâu (4-6 linguri pe zi, turnate în lapte sau în ceai) sau suc de orz verde (câte 50 ml de două ori pe zi).

Pentru a mări digestia şi eliberarea intestinului se poate lua câte o lingură de cărbune din lemn de tei (de 3 ori pe zi). De asemenea, arsurile produse în duodenite pot fi atenuate cu lapte sau produse alcaline.

La sugari, duodenitele însoţite de diaree pot fi dramatice, deoarece, prin golirea conţinutului stomacal, pun viaţa în pericol. De aceea, se trece imediat la un regim de supe sau piure de morcov. În cazul unei diaree accidentale este indicată apa de orez fiert, care are proprietăţi absorbante sau pelteaua de gutui şi de afine, amestecată în pasta de orez. Se vor suprima legumele proaspete şi unele fructe (prune, struguri).

La duodenite se exclud din alimentaţie grăsimile, mâncărurile şi alimentele iritante (condimentele tari, legume murate sau cu conţinut celulozic ridicat) şi băuturile alcoolice. Hrana zilnică va fi repartizată în cinci reprize, prin fracţionări egale, la intervale de 3-4 ore.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: