Tomatele, esenţiale în regimul alimentar al bolnavilor cu blocaj renal

Stil de viaţă

Tomatele, esenţiale în regimul alimentar al bolnavilor cu blocaj renal

    • Tomatele, esenţiale în regimul alimentar al bolnavilor cu blocaj renal
      Tomatele, esenţiale în regimul alimentar al bolnavilor cu blocaj renal

      Tomatele, esenţiale în regimul alimentar al bolnavilor cu blocaj renal

Alimentaţia bolnavului de blocaj renal, în diferite stadii, trebuie să fie modificată pentru a da organismului suficientă energie de a lupta cu boala, dar fără a forţa rinichiul slăbit.

Serinela F., Suceava: „Ce regim alimentar trebuie să urmeze un pacient cu blocaj renal?“

Prof. Constantin Milică: Alimentaţia bolnavului de blocaj renal, în diferite stadii, trebuie să fie modificată pentru a da organismului suficientă energie de a lupta cu boala, dar fără a forţa rinichiul slăbit.

Norma calorică zilnică va fi ridicată (2.000-3.000 de calorii), dar cu trierea riguroasă a produselor alimentare, în funcţie de principiile dietetice. În componenţa dietei, cu o normă ridicată în produse bogate în produse zaharoase şi vitamine, se va reduce consumul de proteine la 20-30 g/zi, mai ales al produselor animale (carne, grăsimi, untură, slănină, mezeluri), care încarcă rinichii şi afectează valoarea pH-ului sanguin.

În schimb, va creşte consumul de glucide asimilabile. La mese se va mânca, fără rezerve, cartofi (piure cu lapte), supe de legume, morcov, sfeclă roşie, ţelină, varză albă şi roşie, vinete, conopidă, pătrunjel, mărar, salată, ardei gras, spanac, praz, ridichi, fasole verde, castraveţi, dovlecei, usturoi, ceapă, condimente din plante aromatice. În mod deosebit se recomandă consumul sporit de tomate sau suc de tomate (500 ml pe zi).

La desert să nu lipsească zilnic fructele (mere, pere, struguri, cireşe, caise, lămâi, căpşuni), precum şi sucuri şi compoturi din fructe (zmeură, afine). Această dietă cu legume şi fructe este bogată în celuloză, glucide solubile şi săruri minerale şi va avea efecte laxative, diuretice, stimulatoare asupra florei intestinale şi alcalinizante a urinei.

Sunt indicate diferite produse făinoase şi zaharoase (paste făinoase, biscuiţi, prăjituri uscate, budinci) şi produse uleioase (unt, ulei, margarină, smântână, frişcă). În cantităţi moderate se vor consuma lapte cu griş şi orez, brânzeturi nefermentate, iaurt, ouă, peşte de apă dulce.

Complet interzise sunt conservele, brânzeturile sărate şi fermentate, carnea de vânat, măruntaie, alcoolul şi tutunul.

Norma de lichide va fi de 1.500-2.000 ml pe zi în stadiul compensat şi 600-700 ml în stadiul decompensat, adăugând eventualele cantităţi de lichide, pierdute prin vome, diaree şi urină.

Întrucât bolnavii cu insuficienţă renală cronică prezintă, frecvent, o stare de anemie avansată, se vor lua măsuri de suplimentare a alimentaţiei cu produse bogate în fier şi în vitamine hidrosolubile (C, complexul B şi acid folic).

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: