Tratamente naturiste în spondilita anchilozantă

Stil de viaţă

Tratamente naturiste în spondilita anchilozantă

    • Tratamente naturiste în spondilita anchilozantă
      Tratamente naturiste în spondilita anchilozantă

      Tratamente naturiste în spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă este o leziune inflamatorie de natură reumatismală sau infecţioasă, care afectează articulaţiile coloanei vertebrale, cu evoluţie progresivă de cronicizare către anchiloză, printr-un proces de osificare, făcând imposibilă mişcarea coloanei, a umerilor şi a şoldurilor.

Boala este mai frecventă de 5-7 ori la bărbaţi decât la femei şi poate să înceapă chiar de la vârsta de 20 de ani, prin crize intermitente de lumbago (dureri de şale), cu iradieri spre fese, spre coapse şi în lungul nervului sciatic. Durerile se simt mai intens la excesele de tuse convulsivă şi strănut, mai ales noaptea şi spre dimineaţă.

Cauzele care determină boala sunt condiţiile de muncă grea în mediu rece şi umed, traumatisme, oboseală, infecţii tuberculoase, tulburări endocrine, infecţii ale căilor urogenitale cu gonococi şi sifilis. Coloana vertebrală se deformează, devine rigidă, iar, împreună cu articulaţiile umerilor şi şoldurilor, formează un bloc osos, în timp ce musculatura se atrofiază treptat.

În prezent, fitoterapia recomandă, ca adjuvante, speciile de plante cu efecte antialergice, antiinflamatoare, sudorifice, diuretice, depurative şi revulsive local.

În uz intern se recomandă:

- infuzie din flori de muşeţel (o linguriţă la 250 ml apă clocotită), cu efecte antiseptice, bacteriene, antiinflamatoare şi anestezice;

 - decoct din amestec format din flori de soc (diuretic, sudorific), frunze de frasin şi mesteacăn, herba de coada-calului, teci de fasole, rădăcini de lemn dulce, cu acţiuni antiinflamatoare, fructe de ienupăr - diuretic şi dezinfectant, scoarţă de salcie - analgezic şi febrifug; din amestec se ia o lingură la 200 ml apă, se fierbe 2 minute, se infuzează 10-15 minute şi se beau 3 căni pe zi.

În uz extern se aplică:

- comprese calde cu infuzie de sulfină, coada-calului şi tătăneasă.

- frecţii cu tincturi din frunze de rozmarin, muguri de plop negru, herba de cimbrişor, fructe de ienupăr şi ardei roşu, rădăcini de hrean şi tătăneasă;

- frecţii cu ulei de ienupăr, mentă, pin, lavandă, coriandru, rozmarin, petale de trandafir, muşeţel, sunătoare şi eucalipt, folosite separat sau în amestecuri;

- cataplasmă din două linguri polen uscat şi mărunţit, amestecat cu 100 ml ulei vegetal; se fierbe 5-10 minute la foc redus, până se obţine o pastă care se întinde pe zona dureroasă şi se lasă peste noapte.

Alimentaţia trebuie să fie completă, pentru a satisface necesarul de proteine, vitamine (A, C, K) şi săruri minerale. Se începe cu o cură depurativă de 5-7 zile pe lună, cu zarzavaturi crude, din care să nu lipsească varză, morcov, ţelină, sfeclă roşie, mărar, pătrunjel, praz, ceapă, urzici, la care se adaugă supe de legume sau de fasole boabe, lapte acru, lapte proaspăt (1/2 litru), zer, iaurt, brânză, untură de peşte, orez (fiert în lapte), seminţe crude de dovleac sau floarea-soarelui, nuci, arahide, cartofi (fierţi în lapte şi amestecaţi cu ulei de măsline şi un gălbenuş de ou). Se mai poate consuma terci de grâu încolţit, cu miere de albine şi cafea de cicoare.

Dimineaţa, înainte de micul dejun, se beau 250 ml suc de ţelină, timp de 21 de zile consecutiv, iar seara sunt indicate sucuri de morcov (200 ml), rădăcini de păstârnac sau pătrunjel (100 ml), sfeclă roşie (100 ml) şi varză (100 ml). Se interzice consumul intern de hrean şi ardei iute.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: