Curele de legume şi fructe în terapia obezităţii

Stil de viaţă

Curele de legume şi fructe în terapia obezităţii

    • Curele de legume şi fructe în terapia obezităţii
      Curele de legume şi fructe în terapia obezităţii

      Curele de legume şi fructe în terapia obezităţii

În terapia excesului ponderal sunt recomandate cure de 10-20 de zile cu legume şi fructe proaspete, sucuri de crudităţi şi fructe prelucrate, care deţin reale calităţi şi care au proprietăţi medicinale.

Fructele şi legumele au o putere calorică redusă şi asigură, aproape în întregime, necesarul de vitamine naturale (C, B, A, D, PP) şi de săruri minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor şi altele). Este indicat ca unele legume şi fructe să fie servite rase sau bine mărunţite, pentru ca celuloza să nu devină iritantă pentru tubul digestiv.

Pentru a scăpa de surplusul de grăsime se  poate apela la un sortiment larg de legume proaspete (salata verde, tomate, ardei, pătrunjel, varză - albă, roşie şi de Bruxelles -, castraveţi, ceapă, usturoi, praz, ridichi), precum şi unele legume fierte „a la grec“ sau preparate (morcov, ţelină, spanac, urzici, stevie, sfeclă roşie, conopidă, mărar, vinete, fasole verde, mazăre boabe, bame, gulii, dovlecei).

Unele fructe au proprietăţi ce le fac deosebit de utile în cura de slăbire, prin valoarea calorică redusă şi prin cantitatea ridicată de potasiu, cu efecte puternic diuretice în eliminarea excesului de apă din ţesuturi. Sunt recomandate cure de 10-20 de zile, cu consum zilnic de 1-1,5 kg, împărţite în 5 porţii egale, consumate proaspete (spălate, dar necurăţate de coajă) sau prelucrate în sucuri şi compoturi neîndulcite. În zilele de cură nu se mai consumă alte alimente.

Cura de mere este frecvent utilizată, având avantajul abundenţei pe piaţă, precum şi efecte deosebite în creşterea diurezei, intensificarea arderilor din organism cu consum energetic suplimentar, mărirea tonusului nervos şi muscular. În plus, merele proaspete au efecte în reumatisme şi poliartroze, reduc concentraţia de colesterol sangvin şi elimină excesul de acid uric. Se folosesc fructe proaspete (67 calorii la 100 g), mere coapte, sucuri, compoturi şi infuzii din coji uscate.

Legume recomandate

- Varza crudă (33 calorii la 100 g, bogată în vitaminele C, A, B1, K) stimulează arderile de grăsimi prin reglarea metabolismului glucidic şi lipidic; se serveşte în salate crude cu lămâie şi puţin ulei sau ca suc luat dimineaţa, înainte de micul dejun, eventual amestecat cu suc de morcov şi puţină lămâie.

- Ardeiul (39 calorii la 100 g, bogat în vitaminele C, P, beta-caroten, antioxidanţi şi fier) are rol stimulator în arderea grăsimilor.

- Pătrunjelul este bogat în vitaminele C (150-200 mg la 100 g), A, E, B şi săruri minerale (Fe, Ca, P, Mg, K). Conţinutul în vitamina C este de 4 ori mai mare decât în portocale şi varză; cu 20 g frunze se asigură 48 mg vitamină C (dintr-un necesar zilnic de 75 mg) şi 12 mg provitamina A. Are efecte diuretice stimulând eliminarea excesului de apă din ţesuturi.

- Ţelina este bogată în vitaminele A, B, C şi în săruri minerale (Mg, Fe, Cu, Ca). Este considerată un foarte bun remediu contra obezităţii datorită efectelor de mobilizare a grăsimilor din depozite, în eliminarea excesului de apă şi în accelerarea arderilor metabolice, cu un consum energetic suplimentar. În plus, stimulează activitatea glandelor suprarenale, ponderează durerile artrozice, tonifică sistemul nervos. Se consumă în stare crudă, înainte de mesele principale, sub formă de salată complexă sau ca suc (150 g pe zi în cure de 15-20 de zile).

- Ceapa, prazul şi usturoiul intervin în reducerea greutăţii corporale prin mai multe mecanisme, având proprietăţi diuretice, laxative şi tonice şi intensificând eliminarea excesului de apă din ţesuturi. Se consumă atât în stare proaspătă, cât şi în diferite mâncăruri.

Citește despre: