Despre alimentaţia corectă în perioada sărbătorilor de iarnă

Stil de viaţă

Despre alimentaţia corectă în perioada sărbătorilor de iarnă

    • Despre alimentaţia corectă în perioada sărbătorilor de iarnă
      Despre alimentaţia corectă în perioada sărbătorilor de iarnă

      Despre alimentaţia corectă în perioada sărbătorilor de iarnă

Se apropie sărbătoarea mult aşteptată a Naşterii Domnului. În aproape toate familiile se fac pregătiri intense pentru mese îmbelşugate. Atenţie la excese, însă! Complicaţii digestive pot fi resimţite imediat, unele cu manifestări necruţătoare sau cu urmări de durată.

După 6 săptămâni de restricţii de la mâncare (perioada Postului Naşterii Domnului), organismul este pus în faţa unor mese prea încărcate şi la consumul unor cantităţi exagerate de alimente. Mesele hipercalorice din zilele de Crăciun, care depăşesc adesea 4.000-5.000 de calorii, pot da complicaţii digestive severe. În această situaţie, cu toţii trebuie să controlăm, pe cât se poate, ce şi cât mâncăm.

De aceea, credem că ar fi util să facem câteva recomandări privind modul în care ar trebui preparate alimentele ce urmează a fi consumate, astfel încât să nu avem de suferit. Drept condimente naturale se pot folosi plantele aromatice autohtone cum ar fi : chimion, coriandru, muştar, fenicul, cimbru, tarhon, mărar, pătrunjel, leuştean, anason, măghiran, hrean, ceapă, usturoi,  mac, susan, boia de ardei iute sau dulce. Efectul maxim de aromatizare se realizează printr-un amestec, bine proporţionat, din mai multe specii de plante, în funcţie de componentele odorante din uleiurile eterice respective.

În utilizarea aromelor naturale, din plantele existente în ţara noastră, se ţine seamă de posibilitatea înlocuirii, cu succes, a produselor exotice provenite din zone tropicale (piper negru, cuişoare, scorţişoară, dafin, ghimbir, nucşoară etc). De asemenea, se urmăreşte specificitatea condimentării pentru produsele din carne (fripturi, cârnaţi, mezeluri, afumături, chiftele, marinate), precum şi pentru borşuri, tocane, salate, fasole, brânzeturi, saleuri, sărăţele, băuturi alcoolice şi răcoritoare aromatizate.

Nu uitaţi, de asemenea, să aveţi pe masă fructe şi legume proaspete, care să stimuleze tranzitul intestinal şi să favorizeze digestia.

E de prisos să amintim că trebuie evitate grăsimile animale în exces, prăjelile şi dulciurile cu un nivel caloric ridicat.

La mesele festive de Crăciun nu se va neglija ritualul sărbătoresc în linişte, calm, cumpătare şi bună ambianţă, întrucât starea psihică de moment influenţează substanţial digestia, prin activitatea diastazelor salivare şi a sucurilor gastrice din stomac.

În acest mod se vor evita indigestia, balonările, durerile gastro-ulceroase şi abdominale, colitele acute şi crizele de ficat, pancreas şi vezică biliară.

Dorim tuturor ca sărbătorirea Naşterii Domnului să rămână de neuitat, iar ospăţul organizat în fiecare familie să nu aibă urmări nedorite din cauza nerespectării unor sfaturi medicale elementare.

Citește despre: