40% dintre români suferă de hipertensiune arterială

Social

40% dintre români suferă de hipertensiune arterială

    • 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială
      40% dintre români suferă de hipertensiune arterială

      40% dintre români suferă de hipertensiune arterială

Potrivit datelor Societăţii Române de Medicină Internă, 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială, boală care afectează inima, rinichii, ochii şi creierul, însă doar trei din şapte pacienţi care primesc medicaţie sunt trataţi corect.

România este pe locul patru în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de boli ale inimii, potrivit statisticilor.

Factorii favorizanţi pentru hipertensiune sunt, printre alţii, alimentaţia nesănătoasă, lipsa de mişcare, dar şi fumatul

„Din totalul celor cu hipertensiune arterială, doar 44% ştiu că suferă de această boală. Dintre cei care ştiu că sunt bolnavi, 39% sunt trataţi, însă, din şapte-opt care primesc tratament, doar trei sunt corect trataţi“, a declarat joi preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă, prof. dr. Ioan Bruckner, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale.

Potrivit medicului, hipertensiunea afectează mai multe organe, dar riscul vital este atunci când boala afectează inima şi creierul.

Prezent, şi el, la conferinţa de miercuri, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că primele semne ale unei posibile creşteri a tensiunii arteriale sunt durerea în ceafă şi pulsul peste 80. „O durere în ceafă şi pulsul peste 80 sunt două elemente pentru care ar trebui consultat un medic“, a atenţionat Streinu Cercel.

Potrivit lui Streinu, printre factorii de risc pentru hipertensiunea arterială se numără şi consumul de sare în exces. De aceea, Ministerul Sănătăţii a subscris unei acţiuni europene pentru reducerea consumului de sare, care va dura cinci ani.

De asemenea, pentru prevenirea acestei boli extrem de răspândite, Societatea Română de Hipertensiune a anunţat, tot joi, lansarea campaniei naţionale „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ţi tensiunea arterială!“. „Vreau să tragem un semnal de alarmă asupra gravităţii acestei afecţiuni. Dorim educarea publicului larg în ceea ce priveşte prevenţia, diagnosticarea precoce şi controlul tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este o adevărată problemă de sănătate publică în România. Prin măsurarea tensiunii arteriale, putem depista pe cei care suferă de această afecţiune şi îi putem îndruma spre mijloace de control şi tratament corespunzătoare fiecăruia“, a declarat preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobanţu.

În perioada 23-24 iunie, la Iaşi se vor face testări gratuite ale tnsiunii arteriale, acţiune ce va marca prima Conferinţă Internaţională a Societăţii Române de Hipertensiune.