Acord de colaborare între Spitalul Niguarda şi Spitalul de Urgenţă Slatina

Social

Acord de colaborare între Spitalul Niguarda şi Spitalul de Urgenţă Slatina

    • Acord de colaborare între Spitalul Niguarda şi Spitalul de Urgenţă Slatina
      Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății

      Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Vineri, Spitalul Niguarda din Milano şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina au semnat un acord de colaborare pentru următorii trei ani privind formarea profesională, a spus secretarul de stat, Raed Arafat.

Din 2008, medicii şi asistenţii Spitalului de Urgenţă Slatina beneficiază de un program de formare profesională coordonat de specialiştii italieni privind cele mai noi tehnici din sectorul medical. Până în prezent, 200 de cadre medicale din Spitalul de Urgenţă Slatina au beneficiat de schimburi de experienţă în Italia şi România, iar potrivit noului acord, formarea profesională va continua în perioada 2014-2016 cu noi cursuri în cadrul secţiilor de Oncologie şi Pediatrie, dar şi în cadrul medicinei de urgenţă.

Proiectul este susţinut de compania Pirelli şi a demarat în anul 2008, fiind coordonat de dr.Osvaldo Chiara, directorul Centrului de Trauma al Spitalului Niguarda, bugetul fiind de 400.000 de euro, ceea ce ridică investiţia totală a companiei, din 2008 şi până în 2016, la circa 1,4 milioane de euro.

Spitalul Niguarda este unul dintre cele mai mari spitale din Italia şi unul dintre cele mai active centre de transplant de organe, având peste 4.100 de salariaţi, dintre care 750 de medici şi peste 2.000 de asistenţi şi personal tehnic. Având specialişti în toate patologiile pentru adulţi şi copii şi peste 70 de secţii, spitalul Niguarda este un punct de referinţă în regiunea Lombardia, fiind considerat unul dintre cele mai performante spitale la nivel naţional şi internaţional.

"Secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina în care se vor desfăşura cursurile de pregătire în următorii trei ani vor fi: Oncologie şi Pediatrie, dar şi unitatea de primiri urgenţe, în care de şase ani se lucrează împreună cu specialiştii italieni pentru dezvoltarea medicinei de urgenţă", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, în primii trei ani de activitate, 120 de cadre medicale din secţiile Unitatea de Primiri Urgenţe, Chirurgie, Anestezie-Terapie Intensivă şi Ginecologie de Urgenţă au beneficiat de cursuri de formare profesională, efectuând peste 900 de ore de curs.

În perioada 2011-2013, medicii si asistenţii din secţiile de Radiologie, Chirurgie reparatorie şi Obstetrică - Ginecologie au efectuat schimburi de experienţă în Italia urmând acelaşi program intens de pregătire. Managerii Spitalului de Urgenţă Slatina au efectuat în urmă cu un an o vizită de lucru în cadrul Spitalului Niguarda din Milano, pentru aprofundarea tehnicilor de management şi administraţie.

Proiectul de colaborare este o inţiativă Pirelli şi face parte din activităţile de responsabilitate socială pe care compania italiană le desfăşoară în Slatina, unde deţine o fabrică de anvelope inaugurată în anul 2005 şi o fabrică de cord metalic. Pirelli are la Slatina circa 3.000 de salariaţi.

La evenimentul de semnare a acordului au fost prezenţi secretarul de stat - Raed Arafat, Marco Trivelli - director general Spitalul Niguarda Milano, Giuseppe Genduso - director medical Spitalul Niguarda, Osvaldo Chiara - directorul Centrului de Traumă de la Spitalul Niguarda, Fabio Sanguineti - reprezentantul secţiei de Ginecologie Spitalul Niguarda, Andrei Iordache - director general Spitalul Slatina, dar şi Paul Stănescu - preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Minel Prina - primarul Municipiului Slatina, Giuseppe Cangelosi - CEO Pirelli România.