Anual, peste 500 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă la tratament

Social

Anual, peste 500 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă la tratament

    • Anual, peste 500 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă la tratament
      Anual, peste 500 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă la tratament

      Anual, peste 500 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă la tratament

Conform datelor centralizate la nivel naţional, anual peste 500 de pacienţi cu tuberculoză rezistentă la tratamentul clasic sunt depistaţi în România, rata de succes la terapia de specialitate fiind de doar 19,6% din cauza abandonului sau a medicaţiei incomplete

În perioada 19-21 martie, la Bucureşti are loc conferinţa privind coordonarea eforturilor de a ţine sub control tuberculoza, organizată de Ambasada SUA la Bucureşti, Comandamentul European al Forţelor Armate ale SUA (EUCOM), Centrul de Monitorizare Medicală al Forţelor Armate ale SUA (AFHSC) şi ministerele Sănătăţii şi Apărării din România. Evenimentul a avut drept scop creşterea măsurilor de depistare, prevenire şi tratare a bolii, pentru a reduce incidenţa acesteia în România, în contextul în care, anual, la nivel naţional sunt depistate 500-570 de noi cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă. „În lume, rata de succes în tratamentul tuberculozei multidrog rezistentă este între 55 şi 85%. În România, rata de succes a fost, din nefericire, de numai 19,6%. Cele mai multe dintre cazuri sunt făcute «cu mâna omului» - non-complianţa la tratament, abandonul repetat al medicaţiei, monoterapia, lipsa de educaţie a pacienţilor. Unii dintre ei şi-au selectat terapia luând un singur medicament ori s-au infectat cu germeni chimiorezistenţi“, a explicat Georgeta Popescu, directorul Programului de TBC din Ministerul Sănătăţii (MS). Aceasta a subliniat că pacienţii care nu urmează tratamentul reprezintă „bombe biologice în spaţii închise, întrucât prin strănut, tuse, vorbă, împrăştie chimiobacteria tuberculoasă rezistentă“.

În prezent, România este considerată una dintre ţările cu cea mai mare incidenţă a bolii din lume, deşi are cea mai mare rată de vaccinare împotriva TBC. „Am scăpat de sub control TBC multidrog rezistentă (MDR) cam din 2006, când s-a făcut ancheta de chimiorezistenţă. Am început să depistăm aceste cazuri. Am avut posibilitatea să facem antibiograme şi să vedem că dintre pacienţii noştri sunt deja unii îmbolnăviţi cu germeni chimiorezistenţi. În urma anchetei, s-au descoperit 794 de cazuri de MDR. În 2008, au fost vreo 640, iar după aceea, an de an, numărul lor a scăzut, fiind undeva la 530. Asta nu înseamnă că sunt mai puţine, ci că atât s-a reuşit să se detecteze. Detecţia rapidă ne va permite să determinăm chimiorezistenţa în câteva zile, şi nu în aproape trei luni, ca acum“, a adăugat directorul Programului de TBC din cadrul MS.

Una dintre cauzele pentru care incidenţa bolii a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani vine şi din lipsa obligativităţii medicilor de familie de a asigura detectarea celor suspecţi de îmbolnăvire, de a urmări contactele acestora şi tratamentul.