Astăzi a fost inaugurat Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență SMURD la Târgu Mureș

Social

Astăzi a fost inaugurat Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență SMURD la Târgu Mureș

    • Astăzi a fost inaugurat Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență SMURD la Târgu Mureș
      dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

      dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență inaugurat astăzi la Târgu Mureș, ale cărui costuri s-au ridicat la 1.5 milioane de euro, este ”cel mai avansat din Europa” în privința dotării, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Raed Arafat a participat la inaugurarea Centrului împreună cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, şi Inaki Berroeta, CEO Vodafone România.

“Renovarea clădirii a fost de 310.000 euro, din care 270.000 suportate de Fundaţia Vodafone şi diferenţa de Fundaţia pentru SMURD, dotarea a fost de 930.000 de euro care include toate echipamentele şi sistemele din interior, şi asta este dacă vorbim de simulatorul virtual şi absolut toate echipamentele de instruire, plus o sumă care a fost pentru crearea platformelor de învăţământ la distanţă - dotarea a venit de la Fundaţia pentru SMURD, din fondurile europene cel mai mult, şi de la Ministerul Sănătăţii pentru partea de manechine, care a fost un program. Ca şi cost de a-l pune la punct se apropie de 1,5 milioane de euro, cu tot ce este în el. Ca şi concepţie, ca şi mod de dotare cred că este cel mai avansat din Europa şi poate unicat în zona noastră”, a declarat Raed Arafat.

În cadrul centrului de la Târgu Mureş se vor organiza activităţi de instrucţie şi perfecţionare anuală pentru circa 1.000 de persoane din ţară şi din străinătate, inclusiv specialişti din cadrul Centrului NATO de Medicină Militară de la Budapesta.

Centrul este dotat cu un simulator virtual complex, unic în Sud Estul Europei, care poate fi utilizat atât în scop de învăţare cât şi în scop de evaluare a cunoştinţelor sau de exersare a abilităţilor de lucru în echipe interdisciplinare.

Scenariile dezvoltate sunt realiste, transpunând participanţii cât mai veridic în accidente şi incidente cu care se vor putea întâlni în viitor în activitatea lor şi pe care le vor putea astfel recunoaşte facil, creând automatismele necesare unei intervenţii prompte şi de succes în astfel de situaţii.

O altă componentă este “autostrada”, un fragment de şosea în care se găseşte un autoturism Logan preparat în mod special în Franţa pentru descarcerare, potrivit coordonatorului SMURD, dr. Cristian Boieriu. “Componentele caroseriei pot fi îndepărtate relativ cu uşurinţă, ele fiind secţionate exact acolo unde ar trebui să se secţioneze o maşină după un accident rutier. Scopul este acela de a instrui personalul medical şi pompierii să lucreze împreună la o astfel de situaţie", a menționat Boieriu.

Centrul mai dispune și de un simulator pentru medicină de dezastre, un soft achiziţionat şi conceput printr-un program cu finanţare europeană prin care se pot crea diferite scenarii de intervenţie în caz de calamităţi.