Deficit major de medici în sistemul sanitar românesc

Social

Deficit major de medici în sistemul sanitar românesc

    • Deficit major de medici în sistemul sanitar românesc
      Deficit major de medici în sistemul sanitar românesc

      Deficit major de medici în sistemul sanitar românesc

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, toate specialităţile medicale sunt deficitare în ceea ce priveşte numărul de medici, însă unele dintre ele sunt extrem de afectate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, toate specialităţile medicale sunt deficitare în ceea ce priveşte numărul de medici, însă unele dintre ele sunt extrem de afectate. Astfel, radioterapia are doar 48 de medici specialişti, geriatria - 54, alergologia şi imunologia clinică - 63 de medici, chirurgia toracică - 81 de medici, chirurgia cardiovasculară - 85 de medici.

În ceea ce priveşte terapia intensivă, specialitate vitală oricărui spital, numărul medicilor este de 624, cu rezidenţi ajungând la 1.052, în vreme ce necesarul este de minimum 1.500.

Prof. dr. Astărăstoae a arătat că, deşi s-a decis de curând deblocarea posturilor din sănătate, aceasta nu rezolvă mare lucru, pentru că, potrivit normelor legale, cheltuielile cu personalul nu trebuie să depăşească 70% din bugetul unităţii.

Nici în ceea ce priveşte numărul de medici la mia de locuitori situaţia nu este mai bună. Media la 1.000 de locuitori a scăzut de la 1,9 la 1,85. Aceasta este neuniformă în ceea ce priveşte repartiţia pe judeţe, multe fiind sub medie. Cea mai mare inechitate este între mediul rural şi urban. Deşi 44% dintre cetăţeni locuiesc în rural, numai 9% dintre medici îşi desfăşoară activitatea în această zonă şi dintre aceştia 97,2% sunt medici de familie.