Diplome de excelenţă la Gala Premiilor Colegiului Medicilor din Iaşi

Social

Diplome de excelenţă la Gala Premiilor Colegiului Medicilor din Iaşi

    • Diplome de excelenţă la Gala Premiilor Colegiului Medicilor din Iaşi
      Diplome de excelenţă la Gala Premiilor Colegiului Medicilor din Iaşi

      Diplome de excelenţă la Gala Premiilor Colegiului Medicilor din Iaşi

Marți, 18 decembrie 2012, în sala „Dr. Iustin Moisescu ” a Centrului eparhial Iași, în prezența a numeroși profesori și cadre medicale, au fost decernate diplome de excelență în cadrul Galei Premiilor de Excelență, eveniment organizat de Colegiul Medicilor din Iași și precedat de un concert de colinde susținut de membrii corului Juvenes Ecclesiae.

În acest an au primit distincții: prof. dr. Ana Cristina Anton (obstetrică – ginecologie), prof. dr. Ovidiu Marin Brumariu (pediatrie), prof. dr. Dan George Goţia (chirurgie şi ortopedie pediatrică), dr. Ada Mihăilescu (radiologie) şi dr. Augustin Laurenţiu Gravilă Pop (anestezie –terapie intensivă).

„Îi onorăm pe medicii care ne-au fost model, prin întreaga lor viață”

În deschiderea evenimentului, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae a mulțumit tuturor profesorilor și medicilor prezenți pentru bucuria reîntâlnirii într-un moment de mare spiritualitate și pentru efortul depus în acest sens. „Acest eveniment are o valoare simbolică pentru că menține tradiția acestei bresle. Într-o epocă a globalizării, dirijată de mediocrități care vor ca totul să se uniformizeze, care își doresc să cuantifice valoarea pe criterii statistice, îi onorăm pe cei care, prin întreaga lor activitate, au onorat profesia medicală și corpul medical, fiindu-ne repere, prin întreaga lor viață”.

Fiecare dintre cei cinci nominalizați a fost prezentat de un medic din secția în care acesta și-a desfășurat activitatea.

Prof. dr. Ana Cristina Anton este medic la Maternitatea Cuza Vodă. „Dumneaei a impus școala de colposcopie ieșeană la nivel național și internațional. (Colposcopia se referă la examinarea vizuală a colului uterin. n.r.). A fost nominalizată ca instructor național în acest aspect al ginecologiei, realizând contacte deosebite la nivel internațional și organizând numeroase simpozioane pe această temă. Toți cei de la Maternitatea Cuza Vodă o consideră un factor de unitate și echilibru”, a afirmat prof. dr. Mircea Onofriescu.

„Pentru a stăpâni bine chirurgia, nu ajunge învățatul din cărți, ci și de la alții”

Prof. dr. Ovidiu Brumariu este prima persoană care a creat o secție de dializă pentru copii în România și cel care, într-o perioadă scurtă de directorat a spitalului de copii, a înființat o comisie de etică „într-o vreme în care etica era departe de a fi luată în considerare din punct de vedere formal”. Cei pe care i-a format, acum medici, spun despre prof. dr. Brumariu: „Am apreciat totdeauna la dumnealui capacitatea de a investi în cei din jur încredere, timp și afecțiune și dorința de a construi și a menține o echipă închegată, chiar dacă acest lucru a fost dificil uneori, oamenii fiind atât de deosebiți unul de altul. A fost corect și onest în relațiile cu subalternii și colaboratorii. A fost un exemplu de bun familist, cu o cultură generală extraordinară, cu un fin simț al umorului, o persoană care nu dădea cu ușurință un compliment profesional, tocmai pentru că standardele sale erau foarte ridicate”, a precizat conf. dr. Cristina Gavrilovici.

Prof. dr. Dan George Goţia a desfășurat o intesă activitate didactică și de cercetare, concomitent cu cea managerială, fiind o perioadă șeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică. „S-a remarcat ca un talentat chirurg, iar întreaga sa activitate s-a caracterizat prin dăruire. Membru în societățile medicale de profil din țară și străinătate, președinte al Societății Române de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, s-a implicat activ în problemele acestei specializări. Cea mai importantă carte a sa, „Ortopedia neonatală” e unicat în literatura medicală scrisă în România”, a arătat conf. dr. Gabriel Aprodu.

„Realizările unui chirurg nu țin numai de el însuși, ci în mare parte de colegii cu care lucrează. Pentru a stăpâni chirurgia bine, nu ajunge învățatul din cărți, ci și de la alții. Sunt gesturi mărunte care nu sunt scrise nicăieri, nu ți le spune nimeni, le vezi și trebuie să le înțelegi pentru a le putea aplica și tu”, a  apreciat prof. dr. Goția, după ce i-a fost înmânată distincția.

„Medicină nu poate să facă decât cineva care iubește oamenii”

„Dr. Ada Mihăilescu m-a făcut să-mi fie drag să pătrund tainele radiodiagnosticului, să-mi placă radiologia într-o perioadă în care era privită ca ocenușăreasă a medicinei. M-a învățat să nu-mi fie frică de razele x și să respect locul de muncă, pacientul, să nu uit că medicină nu poate să facă decât cineva care iubește oamenii”, a afirmat dr. Camelia Cobzeanu.

Dr. Augustin Laurenţiu Gravilă Pop a fost unul dintre oamenii cu calități didactice deosebite, fără a fi vreodată în vreo funcție didactică oficială. „Stătea tot timpul în spital, știa situația tuturor bolnavilor, avea o dexteritate deosebită în a da anestezie. Nu s-a certat niciodată cu nimeni și a manageriat situațiile de conflict din spital, când acestea s-au ivit. Ne povestea despre familia lui, știa să-și facă un anturaj plăcut și să ne vorbească numai despre lucruri frumoase. Dragostea de oameni și demnitatea l-au călăuzit”, a amintit prof. dr. Ion Poeată.

La finalul evenimentului, prof. dr. Vasile Astărăstoae le-a urat celor prezenți sărbători cu liniște, pace, bogăție sufletească, multă sănătate și bucurii, exprimându-și dorința de a continua această tradiție a acordării premiilor de excelență, pentru „a-i onora pe cei care mai întâi ne-au onorat pe noi”.