Două operaţii în premieră la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean Timișoara

Social

Două operaţii în premieră la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean Timișoara

    • Două operaţii în premieră la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean Timișoara
      Două operaţii în premieră la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean Timișoara

      Două operaţii în premieră la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean Timișoara

În premieră naţională, o echipă de specialişti din Clinica Universitară de Urologie a Spitalului Judeţean Timişoara a realizat două tipuri noi de intervenţii chirurgicale la nivelul prostatei, folosind tehnologie de ultimă generaţie.

"Este vorba despre ablaţia cancerului de prostată cu ultrasunete focusate prin metoda ablatherm (HIFU Robotic) şi vaporizarea prostatică cu ajutorul unui echipament cu Green Light Laser XPS. Participanţii la curs au şansa de a-i avea alături pe specialişti de prestigiu - prof. asociat Mihai Rădulescu din Germania şi prof. Steven Aldous din Marea Britanie, alături de care s-au efectuat cele două intervenţii", a declarat, miercuri, Liana Gorun, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Timişoara.

Medicii au şansa să afle mai multe despre noile metode folosite în cadrul unui curs de endourologie, care se desfăşoară în această săptămână la Judeţeanul timişorean, participanţii la curs beneficiind de pregătirea pe un simulator computerizat, multimedia, ce le facilitează învăţarea vaporizării cu Green Light Laser.

Pentru o bună desfăşurare a cursurilor şi a demonstraţiilor chirurgicale, la Clinica de Urologie au fost renovate două săli de operaţie şi s-a amenajat o sală de curs care permite, pe lângă utilizarea tehnicilor multimedia, transmiterea de imagini din sălile de operaţie, precum şi comunicarea interactivă dintre participanţii la curs şi echipele operatorii.

Clinica Universitară de Urologie Timişoara are o veche tradiţie în organizarea de cursuri postuniversitare de perfecţionare, valoarea ei fiind recunoscută de Secţiunea pentru Urotehnologie (ESUT) a Asociaţiei Europene de Urologie, care a desemnat-o Centru de training de excelenţă în endourologie.

Noile metode utilizate acum în clinică s-au adăugat metodelor de chirurgie endoscopică urologică consacrate, care sunt utilizate în practica de zi cu zi şi pe care colectivul clinicii le împărtăşeşte participanţilor în cadrul acestor cursuri bianuale.

În următoarea săptămână sunt planificate alte două cursuri: de chirurgie endoscopică a aparatului urinar superior şi de chirurgie laparoscopică urologică, fiind invitaţi lectori şi participanţi din ţară şi din străinătate.