Legumele cu frunze verzi protejează sistemul digestiv

Social

Legumele cu frunze verzi protejează sistemul digestiv

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni, consumul de legume cu frunze verzi poate contribui la stimularea producţiei de celule care protejează sistemul digestiv de diferite boli, printre care şi cancerul. Aceştia au descoperit că celulele imunologice, denumite limfoide înnăscute (ILC - după iniţialele în limba engleză), se găsesc în stratul care acoperă sistemul digestiv şi ele protejează intestinul de bacteriile „rele“. ILC au rol important în controlarea alergiilor la alimente, în bolile inflamatorii, previn obezitatea şi chiar cancerul intestinal.

De asemenea, autorii studiului au descoperit că gena denumită T-bet este esenţială în producerea acestor celule imunologice, esenţiale în menţinerea echilibrului între imunizare, inflamaţie şi toleranţă, cât şi pentru răspunsul lor la stimulii generaţi de alimentele pe care le consumăm.

Potrivit datelor studiului, proteinele prezente în legumele cu frunze verzi sau în crucifere (cum este brocoli) interacţionează cu receptorii superficiali care activează gena T-bet şi pot juca rolul cheie în producerea de ILC. În plus, celulele ILC produc şi un hormon denumit interleucină 22 (IL-22), care ajută la repararea epiteliului, ansamblul celulelor care acoperă intestinul.