Poluarea aerului din interiorul clădirilor, al patrulea factor de risc pentru scăderea speranţei de viaţă

Stil de viaţă

Poluarea aerului din interiorul clădirilor, al patrulea factor de risc pentru scăderea speranţei de viaţă

    • Poluarea aerului din interiorul clădirilor, al patrulea factor de risc pentru scăderea speranţei de viaţă
      Poluarea aerului din interiorul clădirilor, al patrulea factor de risc pentru scăderea speranţei de viaţă

      Poluarea aerului din interiorul clădirilor, al patrulea factor de risc pentru scăderea speranţei de viaţă

Clasificarea recentă a poluării aerului exterior ca factor de risc cancerigen de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu înseamnă că duşmanul plămânilor a miliarde de oameni se află numai afară, ci atmosfera este poluată şi în interiorul locuinţelor, anunță "France Presse".

"Poluarea aerului interior este al patrulea factor de risc, ca importanţă, în scăderea speranţei de viaţă, după alimentaţia neraţională, hipertensiune şi fumat", explică Ross Anderson, profesor de epidemiologie şi sănătate publică la Universitatea din Londra, citat de AFP. Poluarea exterioară, prin particulele fine (PM) produse de industrie, trafic auto şi încălzire, se află doar pe poziţia a noua în clasamentul cauzelor deceselor înregistrate în 2010 la scară mondială în cadrul proiectului "Global burden of disease" (GBD, sub egida OMS).

"Poluarea interioară este provocată în principal de folosirea menajeră a combustibililor solizi", mai ales a lemnului şi cărbunilor, a adăugat profesorul Anderson la o conferinţă organizată săptămâna trecută la Paris de Uniunea internaţională împotriva tuberculozei şi bolilor respiratorii.

Aproape trei miliarde de persoane, îndeosebi din ţările sărace, folosesc combustibili solizi pentru a găti, folosind instalaţii rudimentare, aminteşte Uniunea internaţională împotriva tuberculozei şi bolilor respiratorii, organizaţie creată în 1920 pentru a lupta împotriva TBC. Instalaţiile de gătit şi încălzit improvizate emit particule fine, monoxid de carbon - gaz foarte toxic pentru om - şi alţi poluanţi în cantităţi de "până la o sută de ori mai mari decât limitele recomandate de OMS", arată Uniunea.

OMS apreciază că aproximativ două milioane de oameni mor anual din cauza sistemelor de încălzire şi gătit, dintre care un milion în urma unei boli pulmonare obstructive, majoritatea victimelor fiind femei.

Cercetările în domeniu au demonstrat că există trei tipuri de boli respiratorii "puternic legate" de fumul produs de combustibilii solizi: infecţiile acute ale căilor respiratorii la copii, bronhopneumopatia cronică obstructivă şi cancerul de plămâni la femeile expuse fumului produs de arderea cărbunilor. Aproape jumătate dintre decesele înregistrate la copiii sub cinci ani de infecţii respiratorii acute sunt cauzate de poluarea aerului interior.

Nu există însă o reţetă miraculoasă pentru curăţarea aerului interior poluat de fumul rezultat din arderea combustibililor solizi, afirmă profesorul Anderson. "Nu este ca ţigara la care se poate renunţa, pentru că oamenii trebuie să gătească. Procesul se va desfăşura în etape şi va cuprinde dezvoltarea unor tehnici mai eficiente de gătit, de îmbunătăţire a habitatului şi de ventilare interioară", a adăugat el.

Alianţa globală pentru instalaţii de gătit ecologice, co-fondată de OMS, intenţionează să echipeze 100 milioane de gospodării până în 2020 cu maşini de gătit "curate". Organizaţia nu propune însă o singură soluţie de "maşină de gătit ecologică" tuturor ţărilor sărace, ci mai multe tehnologii, adaptate culturilor din diferite regiuni ale globului.

Citește despre: