Proiect de formare profesională pentru cadrele medicale, la Iași

Social

Proiect de formare profesională pentru cadrele medicale, la Iași

    • Proiect de formare profesională pentru cadrele medicale, la Iași
      Proiect de formare profesională pentru cadrele medicale, la Iași

      Proiect de formare profesională pentru cadrele medicale, la Iași

În cadrul proiectului "Formarea profesională în domeniul urgenţei medicale şi promovarea utilizării noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătăţii", finanţat din fonduri europene, aproximativ 900 de profesionişti în domeniul urgenţelor medicale au beneficiat de formare profesională, la standarde europene. .

Proiectul a pus bazele unei platforme de resurse umane care este unică în Romania la acest moment pentru acest sector medical, se menționează, marți, într-un comunicat de presă.

"Proiectul nostru a pornit de la nevoia reală de instruire continuă a profesioniştilor din acest domeniu medical foarte important, sinonim cu lupta pentru viaţă, necesitate identificată prin studii cantitative şi calitative, având ca tematică formarea profesională continuă a acestei categorii de specialişti. Urgenţele medicale constituie cea mai importantă ramură medicală din perspectiva faptului că primul contact al unui pacient cu sistemul medical este foarte probabil să fie prin intermediul medicinei de urgenţă, specialiştii acestor departamente fiind cel mai adesea puşi în faţa unor cazuri dramatice, de luptă între viaţă şi moarte. De aceea, întreaga echipă a proiectului şi-a concentrat atenţia pe îndeplinirea acestui obiectiv specific şi anume creşterea competenţelor acestor categorii profesionale la standarde europene care vor putea avea acelaşi nivel de pregătire cu orice coleg din marile spitale ale Europei", a subliniat conf.univ.dr.Dan Zaharia, managerul proiectului.

Acesta a mai precizat că proiectul şi-a motivat cursanţii, în special pe cei tineri, să înveţe să folosească, în activitatea curentă, mijloacele moderne de informare şi instrumente TIC care să le uşureze şi organizeze munca.

"O echipă de experţi recunoscuţi pentru exigenţele şi experienţa lor în domeniu a reuşit să capaciteze aproape 900 de medici şi asistenţi medicali cărora le-au fost puse la dispoziţie cele mai moderne metode de studiu şi evaluare, tehnologii de ultimă generaţie şi numeroase ore de practică în corelaţie cu cele mai dificile situaţii clinice. Am pus accentul pe pregătirea practică şi am utilizat informaţie ştiinţifică de ultimă oră şi ne-am concentrat pe zonele ţării în care specialiştii nu au avut anterior acces la formare profesională continuă de nivel european", a precizat conf.univ.dr.Diana Cimpoeşu, coordonatorul de formare din cadrul proiectului.

Derulat în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013; Axa prioritară 3 "Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor"; Domeniul major de intervenţie 3.2 "Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii", proiectul este realizat în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România şi SIVECO România.

Proiectul a debutat la începutul anului 2011, s-a lansat oficial pe 11 iulie 2011 şi se va încheia la sfârşitul acestui an.