România produce medici pentru export

Social

România produce medici pentru export

    • România produce medici pentru export
      România produce medici pentru export

      România produce medici pentru export

Afirmaţia aparţine preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, şi atrage atenţia asupra exodului masiv al medicilor, fenomen cu care se confruntă România în ultimii ani.

Afirmaţia aparţine preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, şi atrage atenţia asupra exodului masiv al medicilor, fenomen cu care se confruntă România în ultimii ani. „Vorbim de un exod. De când am intrat în UE au plecat peste 13.900 de medici specialişti din România. Nu avem o situaţie exactă a medicilor rezidenţi care au plecat. În condiţiile în care avem o medie de numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori, producem pentru export“, a declarat preşedintele CMR la conferinţa „Health Forum - Finanţarea sistemului de sănătate 2013“, în legătură cu fenomenul îngrijorător al plecării din ţară a medicilor.

Acesta a subliniat că pentru pregătirea acestor medici s-au cheltuit 3,5 miliarde de euro, care ar fi trebuit să se regăsească în serviciile de sănătate din ţară, în condiţiile în care, cu precădere în mediul rural, există zone depopulate de medici. Potrivit prof. Astărăstoae, în România există 41.000 de medici şi 14.000 de rezidenţi, iar necesarul ar fi de 80.000 de medici.