Strategia Națională de Sănătate a fost lansată în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății

Social

Strategia Națională de Sănătate a fost lansată în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății

    • Strategia Națională de Sănătate a fost lansată în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății
      Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății

      Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății

Vineri, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, a anunțat lansarea în dezbatere publică a Strategiei Naționale de Sănătate.

Nicolăescu a spus că strategia reprezintă un obiectiv asumat de Ministerul Sănătății în acordul încheiat cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, termenul limită pentru supunerea documentului în dezbatere publică fiind 31 decembrie 2013.

"Strategia stabilește principalele direcții de politici publice in domeniul sănătății. Tot ceea ce am întreprins în elaborarea acestei strategii are ca orizont anul 2020. Am pornit de la datele relevante cu privire la indicatorii demografici, la indicatorii stării de sănătate a populației, de la resursele materiale financiare și umane pe care le are România. De asemenea, am luat în considerare toate informațiile care ne-au fost transmise de autoritățile locale, care sunt cel mai aproape de cetățeni. Am avut consultări cu reprezentanții și beneficiarii sistemului sanitar", a afirmat ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

Pe lângă faptul că strategia constituie "o condiționalitate" pentru atragerea de fonduri europene în domeniul sanitar, ministrul Sănătății a menționat că obiectivul principal al acestei strategii îl reprezintă îmbunătățirea stării de sănătate a populației, care să ducă la creșterea speranței de viață, la prevenirea și reducerea îmbolnăvirilor.

Potrivit spuselor lui Nicolăescu, Strategia Națională de Sănătate are trei arii strategice importante: prima arie o reprezintă sănătatea publică, a doua se referă la serviciile de sănătate, iar a treia ține de măsurile transversale din sistemul de sănătate.

Referitor la sănătatea publică, accentul se va pune pe prevenție, iar în cazul serviciilor de sănătate una dintre măsuri propune remodelarea ofertei spitalicești neperformante cu servicii ambulatorii. Alte măsuri vizează finanțarea sistemului, asigurarea resurselor umane, investițiile în infrastructura sanitară.

"Strategia e pusă pe site-ul Ministerului Sănătății, începând de astăzi. Urmează cele 30 de zile de dezbateri publice. Noi am avut toate dezbaterile la nivelul autorităților publice locale. Urmează să facem aceste dezbateri cu asociațiile de pacienți, cu asociațiile profesionale și, bineînțeles, cu toți cei interesați", a mai precizat Eugen Nicolăescu.