La "Kinodiseea", copiii se întâlnesc cu Victor Rebengiuc

Social

La "Kinodiseea", copiii se întâlnesc cu Victor Rebengiuc

    • La "Kinodiseea", copiii se întâlnesc cu Victor Rebengiuc
      La "Kinodiseea", copiii se întâlnesc cu Victor Rebengiuc

      La "Kinodiseea", copiii se întâlnesc cu Victor Rebengiuc

    • La "Kinodiseea", copiii se întâlnesc cu Victor Rebengiuc
      Victor Rebengiuc, actor

      Victor Rebengiuc, actor

În cadrul Festivalului Internațional de Film pentru copii "Kinodiseea", care se va desfășura în perioada 15-20 noiembrie în trei cinematografe din București, actorul Victor Rebengiuc se întâlnește cu copiii, informează un comunicat de presă al organizatorilor.

În cadrul Festivalului, primul și singurul festival de film pentru copii organizat în România după 1989, cei mici vor fi introduși în lumea magică a filmului de către renumiți actori, regizori, producători, directori de imagine, scenografi, costumieri și monteuri, stârnindu-le micilor cinefili curiozitatea, imaginația și creativitatea, iar celor mari, aducându-le aminte de zilele copilăriei.

Pe lângă proiecțiile filmelor din secțiunile "Competiție" și "Retrospectivă", entuziaștii vor avea ocazia să întâlnească profesioniști din lumea filmului, atât din România, cât și din străinătate și să participe la ateliere și sesiuni de întrebări și răspunsuri cu echipele de filmare, cei mici vor având posibilitatea să învețe, direct de la profesioniști renumiți, despre munca din spatele realizării unei pelicule, în cadrul unor ateliere interactive de educație audiovizuală (actorie, montaj, efecte speciale, scenografie, costume de film etc.), din România sau de la Hollywood, precum Andi Vasluianu, Clara Vodă, Bogdan Dumitrache, Andrei Dăscălescu, Jor Van Kline, etc..

Maestrul Victor Rebengiuc le va povesti copiilor despre emoțiile primului rol, despre prima experiență la cinema și despre viața de actor. Actrița Ada Condeescu, cunoscută pentru rolul din "Eu când vreau să fluier, fluier" (regia Florin Șerban), premiat cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin în 2010, și pentru interpretarea din "Loverboy" (regia: Cătălin Mitulescu), rol ce i-a adus premiul pentru cea mai bună actriță în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, va fi gazda atelierului de actorie.

Renumitul producător și expert în efecte speciale, Jor Van Kline, revine la Kinodiseea cu un atelier în care va prezenta cele mai apreciate efecte speciale la care a lucrat, precum cele pentru filmele "Star Wars" și "Star Trek". Richard Spur, directorul de imagine al filmului "Fierarul din Woodham", filmul ceh din competiție, va susține atelierul de imagine de film, Ștefan Tatu le va arăta copiilor cum să filmeze și să monteze filme, la atelierul de montaj, iar Dana Istrate, cum se realizează scenografia unui film.

Atelierul de costume al Danielei Diaconescu, ateliere de   reciclare creativă  , susținute de trainerii Creative Arts, unde se vor construi, din materiale reciclate, dragoni, bărci de vikingi și crocodili, workshopul de desene manga, de improvizație și origami sunt alte câteva atracții unde cei mici îsi vor putea valorifica imaginația creativă.

La finalul proiecțiilor, spectatorii se vor putea întalni și discuta cu echipa de filmare a filmului "Fierarul din Woodham", cu Gregor Bauer și Valerie Samalova, cei doi copii protagoniști, cu directorul de imagine Richard Spur și cu producătoarea Katerina Spurova.

În acest an, pe covorul roșu vor mai păși actrița Ann Petren, laureată a Ursului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și regizorul Stephan Apelgren, care îi vor întalni pe cei mici la filmul suedez "Eskil și Trinidad". Producătorul Vladimir Esinov va participa la sesiunea de întrebări și răspunsuri de la finalul proiecției "Pe cuvânt de pionier", filmul care va deschide ediția aniversară din acest an a Festivalului KINOdiseea.

Aflat la cea de-a cincea ediție, Festivalul, care aduce 15 filme menite să inspire și să educe, are două secțiuni, și anume, "Competiția", care este destinată producțiilor noi din întreaga lume, în premieră națională în România, premiate la festivaluri importante precum Berlin sau Toronto, care abordează subiecte accesibile, inspiraționale, educative și motivaționale pentru publicul micuților, și care va prezenta 9 pelicule, și "Retrospectivă", secțiune care reunește filme ce au  bucurat generațiile vechi și merită urmărite de cei mici împreună cu părinții sau bunicii. "Retrospectiva" le va prezenta celor mici 5 filme, și, pe lângă peliculele din cele două secțiuni amintite, publicul va mai putea urmări încă un film, aflat în afara selecției oficiale.

Premiul de "Cel mai bun film" va fi acordat de un juriu format din copii, și, pe lângă acesta, toți copiii care vor merge la film vor avea ocazia să-și voteze filmul preferat, căruia i se va acorda "Premiul publicului".

*****

KINOdiseea este membru al Asociației Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) și este, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internaționale de film pentru copii din Europa, precum Kristiansand International Children’s Film Festival (Norvegia), aflat la a 16-a ediție, Zlin Film Festival (Cehia), aflat la a 53-a ediție, Internațional Young Audience Film Festival Ale Kino (Polonia), aflat la ediția cu numarul 30 și Cine-Jeune de l’Aisne, ediția 31. Festivalul Internațional de Film pentru Copii, Kinodiseea, este organizat de Asociatia Culturală Metropolis, cu sprijinul Apa Nova, Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România.