"Quod Erat Demonstrandum", la Festivalul de Film de la Roma

Social

"Quod Erat Demonstrandum", la Festivalul de Film de la Roma

    • "Quod Erat Demonstrandum", la Festivalul de Film de la Roma
      Andrei Gruzsniczki, regizor

      Andrei Gruzsniczki, regizor

Lungmetrajul românesc "Quod Erat Demonstrandum", cu titlul inițial "Evadarea", în regia lui Andrei Gruzsniczki, a fost prezentat marţi, în premieră mondială, în competiţia oficială a celei de-a 8-a ediţii a Festivalului de Film de la Roma, care se desfășoară în perioada 8-17 noiembrie, fiind primit cu aplauze atât la proiecţia de presă, cât şi la proiecţia de gală. Filmul este unul dintre cele 18 titluri care intră în cursa pentru trofeele evenimentului.

Regizorul și realizatorul Andrei Gruzsniczki şi actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Florin Piersic Jr. au participat la proiecţia în premieră mondială a filmului "Quod Erat Demonstrandum". Alături de ei, pe covorul roşu al Festivalului de la Roma au mai fost prezenţi producătoarea Velvet Moraru (Icon Production) şi alţi şase membri ai echipei.

"Quod Erat Demonstrandum" este cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki (care a debutat în 2009, cu "Cealaltă Irina") a fost selecţionat în competiţia oficială a festivalului, al cărui director artistic este Marco Muller, fostul selecţioner de la Veneţia. Preşedintele juriului competiţiei este regizorul american James Gray.

Filmul a fost primit cu aplauze, atât la proiecţia pentru presă, cât şi la proiecţia de gală, aceasta din urmă având loc marţi seară în una dintre cele mai mari săli ale Auditoriumului "Parcul Muzicii" de la Roma, sediul festivalului. Lungmetrajul este primul film românesc prezent la această competiție.

Acţiunea filmului se petrece la Bucureşti, în 1984, şi prezintă povestea de viaţă unui tânăr matematician, interpretat de Sorin Leoveanu, care decide să publice o lucrare ştiinţifică într-o revistă americană, fără aprobarea autorităţilor române, provocând o serie de evenimente neaşteptate.

"Un film foarte bun, despre viaţa unor tineri intelectuali români în timpul Securităţii lui Ceauşescu, povestit ca un «hrille» implacabil şi ca o teoremă matematică. O poveste despre dragoste, prietenie şi trădare, care demonstrează că nu există decizii importante fără mari consecinţe", scrie miercuri cotidianul roman "La Repubblica".

Regizorul Andrei Gruzsniczki a declarat că "este o onoare faptul că filmul a fost selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Roma" şi că "este o mare plăcere să păşeşti pe acelaşi covor roşu pe care au trecut, cu două zile înainte, actori de talia lui Scarlett Johansson şi Joaquin Phoenix şi un regizor cunoscut, ca americanul Spike Jonze".

"Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost selecţia lui Marco Muller, iar faptul că el a ales filmul nostru mi s-a părut emoţionant. Încerc să nu mă gândesc cu cine concurez sau cine este în juriu, contează cel mai mult ce cred eu despre film şi ce vor crede oamenii care îl vor vedea. Dar este oricum impresionant faptul că suntem în competiţie cu alte filme ce demonstrează un înalt nivel estetic şi artistic. Sperăm acum ca filmul să mai circule prin alte festivaluri şi «să aducă puncte», ca să mai putem face alte filme, şi sperăm să îl putem distribui şi în România, probabil în toamna anului viitor", a mai afirmat Andrei Gruzsniczki, care este şi autorul scenariului.

Actorul Sorin Leoveanu, de la Teatrul Naţional din Craiova, care joacă rolul matematicianului, a declarat că "a fost o surpriză plăcută faptul că am fost selecţionaţi în concursul oficial, ceea ce nu este atât de uşor, la Roma. Sperăm ca publicul să aprecieze realizarea noastră. Este minunat să fii «în liga mare», aceea a profesioniştilor, pentru a demonstra că se poate, că avem de unde şi că în România sunt foarte multe persoane talentate. Faptul că ne aflăm aici, la Roma, nu poate decât să ne bucure, la modul cel mai onest".

Florin Piersic Jr., cel care joacă rolul securistului care "urmăreşte vieţile celorlalţi" a declarat că "este vorba despre un rol dificil, neaşteptat şi unic".

"De la acest film am aşteptări mari şi sper ca toate să fie confirmate, iar prezenţa mea la Festivalul de la Roma este o premieră totală, cu un rol în care nimeni nu m-ar fi văzut, dar care pentru mine reprezintă o compoziţie necesară la vârsta mea şi la experienţa pe care am acumulat-o, un lucru care mă bucură enorm", a precizat Florin Piersic Jr.

"Quod Erat Demonstrandum" va avea alte două proiecţii în programul Festivalului de la Roma, miercuri şi vineri.

Pelicula ORWO alb-negru, care a fost folosită la film este mai costisitoare decât cea obişnuită și a fost adusă special din Germania şi procesată la Budapesta, în România neexistând laboratoare echipate pentru acest lucru.

"Am ales alb-negru pentru că am vrut să surprindem griurile epocii comuniste, aşa cum ni le amintim noi. Vivi Drăgan Vasile a ales pelicula alb-negru şi nu o conversie din color în alb-negru, pentru că acest tip de peliculă traduce altfel culorile în griuri", a explicat producătoarea Velvet Moraru, de la Icon Production.

Filmările s-au derulat în toamna lui 2012 în Bucureşti, iar din bugetul de circa 750.000 de euro o parte consistentă a fost alocată reconstituirii anilor ’80.

Filmul "Quod Erat Demonstrandum" este produs de Velvet Moraru, prin Icon Production, casa de producţie din spatele "Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu" (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & Thegroup şi cu participarea Abis Studio & HBO România.