Carte dedicată lui Panait Istrati la Accademia di Romania in Roma

Social

Carte dedicată lui Panait Istrati la Accademia di Romania in Roma

    • Carte dedicată lui Panait Istrati la Accademia di Romania in Roma
      Panait Istrati

      Panait Istrati

Lucrarea "L'emigrazione intellettuale dall'Europa centro-orientale. Il caso di Panait Istrati" - "Emigrația intelectuală din Europa centrală și de est. Cazul lui Panait Istrati" a cărei autoare este Elena Dumitru, va fi lansată, vineri, la biblioteca Accademia di Romania in Roma.

Cartea va fi prezentată de prof. Mihai Bărbulescu, director al Accademia di Romania in Roma, prof. univ. Giovanna Motta, profesor de Istorie Modernă, coordonator al doctoratului de "Istoria Europei", Universitatea Sapienza din Roma, prof. univ. Antonello Biagini, profesor de Istoria Europei Orientale, prorector pentru Cooperare și Relații Internaționale, coordonator al doctoratului de "Istoria Europei", Universitatea Sapienza din Roma.

Apărută anul trecut, la Edizioni Nuova Cultura, Roma, lucrarea își propune să dezvolte un studiu privind rolul și dinamica asociate conceptului de emigrație intelectuală din acest spațiu în perioada interbelică, concentrându-se în special pe experiența românească, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Accademia di Romania.

În acest context, autoarea dorește să completeze seria unor exemple cunoscute (Cioran, Ionescu, Eliade, Brâncuși), în contextul în care conceptul de emigrație în sine este înțeles ca abandonare a țării de origine pentru a trăi într-o altă țară, de "adopție", punând în evidență în același timp impactul cultural în cazul specific al emigrației intelectuale, unde elementul lingvistic joacă un rol esențial.

Cercetarea se axează pe o analiză atentă a bogatelor surse literare în limba franceză, română, italiană, greacă și își propune să traseze, urmărind documentele istorice și producția literară și jurnalistică, un cadru general care stabilește și clarifică aspecte esențiale legate de acest subiect și care, în același timp, subliniază specificitatea acestei experiențe de viață pentru a completa cadrul de interpretare a unui fenomen care ar putea fi definit folosind noțiunea de emigrație intelectuală.

*****

Elena Lavinia Dumitru este cercetător în cadrul proiectului PRIN (Programmi di ricerca di Rilevante Interesse Nazionale) 2009 — "Imperi e Nazioni in Europa dal XVIII al XX secolo, la Unitŕ diricerca Universitŕ degli Studi di Teramo", a fost cadru didactic asociat la Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureș, stagiar al Ambasadei României în Italia, unde a desfășurat activități de traduceri, analiză de presă și economică.

Autoarea are două doctorate, unul în "Istoria Europei" — Universitatea "La Sapienza" din Roma și unul în filologie — Universitatea din București Departamentul de Hungarologie și colaborează cu catedra de "Istoria Europei Orientale", a Facultății de Filozofie, Litere, Științe Umane și Studii Orientale, Universitatea Sapienza din Roma.