Muzeul Național Brukenthal, primul muzeu din România care va avea GPS cultural pentru vizitatori

10 Februarie 2014 21:44 Oana Hîncu Social
 

Din 2016, vizitatorii Muzeului Național Brukenthal din Sibiu vor avea la dispoziție un GPS cultural, sub forma unei aplicații pentru smartphonuri, pentru a se putea ghida mai ușor pe holurile muzeului, a informat Anamaria Tudorie, responsabil de Marketing și Comunicare în cadrul muzeului. Proiectul "i-locate" a fost demarat în acest an și cuprinde, pe lângă Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, și alte instituții publice și firme din România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Nu mai există niciun alt muzeu din România, doar Brukenthalul va fi partener în cadrul Proiectului european i-locate. Aplicația va fi funcțională din 2016, pentru vizitatori, în anumite locații, la Palat, doar pentru câteva expoziții și la Muzeul de Istorie, pentru tezaur", a precizat Anamaria Tudorie.

GPS-ul cultural nu va înlocui ghizii specializați sau audio-ghidurile, dar îi va ajuta pe vizitatori să se descurce mai ușor în interiorul Muzeului Brukenthal.

"Spre exemplu, aplicația de pe telefon poate să spună: "ca să ajungeți în saloanele baroc, prima ușă la stânga". Când veți ajunge acolo, veți avea câteva informații despre expoziție, însă aplicația nu va înlocui audio-ghidul", a explicat Anamaria Tudorie.

Aplicația va fi testată începând cu anul viitor, dar pentru turiși va fi disponibilă peste doi ani.

Proiectul european "i-locate" presupune localizare în interior și exterior a persoanelor și a echipamentelor, cu ajutorul datelor publice. "i-locate" este acronimul pentru "Indoor/outdoor location and Asset Management Through Open gEodata", obiectivul proiectului este acela de a simplifica viața utilizatorilor, ajutându-i să navigheze în interiorul clădirilor, folosindu-se de telefoane mobile, pentru a ajunge la destinația dorită (spre exemplu într-o instituție publică, o clinică, un muzeu sau un spațiu comercial), iar ulterior să poată furniza și alte informații disponibile despre respectiva locație.

De asemenea, "i-locate" permite și localizarea obiectelor sau a echipamentului portabil în spațiile interioare cu scopul de a simplifica managementul și mentenanța lor.

Bugetul total al proiectului este de 4,7 milioane Euro și este cofinanțat de către Comisia Europeană (prin programul ICT-PSP), iar consorțiul de proiect este format din 24 parteneri din 9 țări europene, respectiv Croația, Marea Britanie, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda și România.

De la același autor

Ultimele din categorie