158 de milioane de lei în minus pentru bugetul asigurărilor sociale

Social

158 de milioane de lei în minus pentru bugetul asigurărilor sociale

    • 158 de milioane de lei în minus pentru bugetul asigurărilor sociale
      158 de milioane de lei în minus pentru bugetul asigurărilor sociale

      158 de milioane de lei în minus pentru bugetul asigurărilor sociale

Atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli, bugetul asigurărilor sociale va fi diminuat cu 158 milioane de lei, potrivit proiectului celei de-a doua rectificări bugetare pe anul 2013, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Proiectul de act normativ prevede diminuarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii cu suma de 158 milioane lei, rezultând din reducerea veniturilor curente ale sistemului public de pensii cu suma de 129,3 milioane lei, în principal din cauza contribuţiilor de asigurări sociale de stat, şi din scăderea subvenţiei acordată de la bugetul de stat în vederea echilibrării, cu suma de 28,7 milioane lei.

Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii sunt mai mici cu 158 de milioane de lei în principal din cauza diminuării cu suma de 132,5 milioane lei la titlul "Asistenţă socială" şi a diminuării cu suma de 25,5 milioane de lei a cheltuielilor de administrare şi funcţionare a sistemului public de pensii.

La titlul "Asistenţă socială", economiile înregistrate se datorează în principal scăderii numărului mediu anual de pensionari (de la 4,838 milioane pensionari avut în vedere la prima rectificare a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, la 4,836 milioane pensionari - nivelul preliminat pe anul în curs) şi a numărului de beneficiari de ajutoare pentru urmaşi estimat a fi realizat pe anul 2013 (234 mii cazuri) faţă de indicatorii avuţi în vedere la prima rectificare bugetară (255 mii cazuri). Nivelul pensiei medii de asigurări sociale de stat se menţine la nivelul de 837 lei.

"Principalul element care stă la baza celei de-a doua rectificări bugetare pe anul 2013 îl constituie execuţia bugetară derulată pe parcursul primelor nouă luni ale anului, care evidenţiază o execuţie a veniturilor curente ale bugetului asigurărilor sociale de stat de 74,4% şi, respectiv, a cheltuielilor de 74,4% din programul anual. În cazul bugetului asigurărilor pentru şomaj, execuţia bugetară pe primele nouă luni ale anului evidenţiază o execuţie a veniturilor curente de 74,2% şi, respectiv, a cheltuielilor de 70%, din programul anual", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Rectificarea mai prevede și creşterea veniturilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu suma de 67,7 milioane lei, datorată veniturilor obţinute din dobânzi ale sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, diminuarea cheltuielilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale - în principal din cauza diminuării cu suma de 0,5 milioane lei la titlul "Asistenţă socială".

La capitolul "Asigurări şi asistenţă socială pentru accidente de muncă şi boli profesionale", subcapitolul "Asigurări pentru şomaj" se suplimentează cu suma de 7.000 lei pentru plata indemnizaţiei pe durata unui curs de recalificare şi reconversie, precum şi contravaloarea cursului pentru o persoană care a suferit un accident de muncă.

La bugetul asigurărilor pentru şomaj, proiectul de act normativ propune diminuarea subvenţiei acordată de la bugetul de stat cu suma de 35,3 milioane lei ca urmare a diminuării cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru şomaj aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj, diminuarea cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru şomaj aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 35,3 milioane de lei, care se datorează în principal diminuării cu suma de 35 milioane lei la titlul "Asistenţă socială", ca urmare a scăderii numărului mediu anual de şomeri indemnizaţi de la 158 mii persoane, avut în vedere la prima rectificare bugetară pe anul 2013, la 153 mii persoane - nivelul preliminat pe anul 2013.

Nivelul indemnizaţiei medii lunare se păstrează la 487 de lei. Cheltuielile fondului de garantare vor fi reduse cu suma de şase milioane de lei.