Anca Petrescu, arhitectul Palatului Parlamentului a trecut la Domnul

Social

Anca Petrescu, arhitectul Palatului Parlamentului a trecut la Domnul

    • Anca Petrescu, arhitectul Palatului Parlamentului a trecut la Domnul
      Mira Anca Victoria Mărculeţ Petrescu, arhitect

      Mira Anca Victoria Mărculeţ Petrescu, arhitect

Anca Petrescu, arhitectul Palatului Parlamentului, a murit miercuri la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde fusese internată în urma unui accident rutier, a precizat dr. Bogdan Opriţa, coordonator SMURD. Decesul s-a produs la ora 11,00.

Arhitectul şi politicianul Mira Anca Victoria Mărculeţ Petrescu s-a născut la 20 martie 1949, la Sighişoara. În 1973 a absolvit Institutul de Arhitectură Ion Mincu, iar în 1980 a câştigat Concursul naţional pentru proiectare "Casa Republicii", devenind astfel coordonatorul proiectului, în cadrul căruia a avut în subordine peste 700 de arhitecți.

Între 1980 şi 2004 a lucrat ca şef proiect arhitectură şi şef proiect complex la "Casa Republicii". Este autor unic al proiectului "Casa Republicii", actualmente "Palatul Parlamentului", precum şi al altor proiecte în Franţa, SUA, Cuba, Maroc etc.

A publicat aproximativ 350 de articole şi interviuri în presa românească şi internaţională despre proiectul "Palatul Parlamentului".
În legislatura 2004-2008 a fost aleasă deputat de Mehedinţi pe listele PRM. A fost vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă. A făcut parte din

Delegaţia parlamentului României la Adunarea Uniunii Europei Occidentale. A fost preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Japonia (2005-2008).
La 5 august 2013 a fost rănită într-un accident rutier produs în apropiere de municipiul Timişoara.