Astăzi s-a lansat proiectul ORIZONT 2020

Social

Astăzi s-a lansat proiectul ORIZONT 2020

    • Astăzi s-a lansat proiectul ORIZONT 2020
      Astăzi s-a lansat proiectul ORIZONT 2020

      Astăzi s-a lansat proiectul ORIZONT 2020

Programul cadru european de Cercetare, Dezvoltare și Inovare ORIZONT 2020, a fost lansat astăzi, 4 octombrie în România, în prezența ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie, a ministrului delegat pentru Invățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu și a comisarului european pentru Cercetare, Inovare și Știință, Marie Geoghean-Quinn. Proiectul va dispune de 80 de miliarde de euro.

Programul cadru european de Cercetare, Dezvoltare și Inovare ORIZONT 2020 s-a lansat în Europa, astăzi, la București, ca primă țară în care se lansează proiectul.

Marie Geoghegan-Quinn a spus că ORIZONT 2020 reprezintă o provocare pentru viitor iar interdisciplinaritatea este un aspect crucial al programului. Totodată, comisarul a arătat că programul european va fi foarte bun şi din punctul de vedere al afacerilor, susţinând că va ajuta acest sector. Comisarul a mai afirmat că România are un mare potenţial în cercetare, iar programul va promova excelenţa, inovarea, dezvoltarea economică şi va duce la crearea de locuri de muncă. Marie Geoghegan-Quinn a precizat că mesajul pe care-l va transmite în toate ţările europene este că trebuie investit în cercetare şi inovare.

În cadrul evenimentului de lansare a Programului european a fost inaugurată şi expoziţia "Cercetarea şi inovarea din România în spaţiul european al cercetării" care prezintă cele mai importante rezultate ale iniţiativelor româneşti de cercetare din ultimii trei ani şi cele mai importante proiecte finanţate prin intermediul Ministerului Educației Naționale din fonduri naţionale sau europene.

Conform site-ului Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, proiectul ORIZONT 2020 reunește pentru prima dată în cadrul unui program unic toate fondurile UE destinate cercetării și inovării, concentrându-se asupra transformării descoperirilor știintifice în produse și servicii inovatoare care oferă oportunități de afaceri și îmbunătățesc viața oamenilor. În acelasi timp, programul reduce demersurile birocratice, simplificând normele și procedurile pentru a atrage mai mulți cercetători de vârf și o gamă mai largă de întreprinderi inovatoare, reducerea numărului de controale şi audituri cu scopul de a reduce cu o sută de zile perioada medie de acordare a finanţării.

Programul ORIZONT 2020 va orienta fondurile către trei obiective principale:

  • sprijinirea pozitiei UE ca lider mondial în domeniul știintei - se alocă un buget de 24,6 miliarde EUR, care include o creștere cu 77 % a fondurilor alocate Consiliului European pentru Cercetare (CEC) pentru succesele obținute.
  • asigurarea primatului industrial în domeniul inovarii - se alocă un buget de 17,9 miliarde EUR care include o investiție majoră de 13,7 miliarde EUR în tehnologii cheie, precum și un acces sporit la capital și sprijin pentru IMM-uri.
  • abordarea principalelor preocupări comune tuturor europenilor, împărțite în șase teme-cheie: sănătatea, schimbările demografice și bunăstarea; securitatea alimentară, agricultura durabilă, cercetarea în domeniul marin și maritim și bioeconomia; sursele de energie sigure, ecologice și eficiente; mijloacele de transport inteligente, ecologice și integrate; combaterea schimbărilor climatice, utilizarea eficientă a resurselor și materiile prime, precum și societățile sigure, inovatoare și incluzive.

ORIZONT 2020 este un pilon esențial al inițiativei emblematice “O Uniune a inovării”, a strategiei Europa 2020, care vizează creșterea competitivității Europei la nivel global.