„Contractul colectiv de muncă dispare“

Social

„Contractul colectiv de muncă dispare“

    • „Contractul colectiv de muncă dispare“
      „Contractul colectiv de muncă dispare“

      „Contractul colectiv de muncă dispare“

Contractul colectiv de muncă la nivel naţional îşi încetează existenţa prin Codul Social, iar salarii mai mari decât salariul minim garantat în plată, aprobat de Guvern, vor putea fi negociate la nivel de unitate.

Contractul colectiv la nivel naţional îşi încetează existenţa prin Legea dialogului social, a anunţat ministrul Muncii, Ioan Botiş, la finalul şedinţei de Guvern de joi "Contractul colectiv de muncă la nivel naţional îşi încetează existenţa (...) Va fi un salariu minim brut, prin hotărâre de guvern, şi, peste acest salariu, se va negocia la nivel de unitate salarii care pot fi cu mult sau cu puţin mai mari decât salariul minim garantat în plată. Va fi un avantaj imediat, care se va vedea în următoarele luni, faptul că unele sectoare îşi vor permite salarii mai consistente, mai mari. Economia României, la fel ca oricare altă economie, are nevoie să respire pe tonalităţi diferite. Este o altă forţă în zona industriei textile, faţă de ceea ce înseamnă industria IT, spre exemplu. Din acest motiv, am considerat că este oportun să lăsăm negocierile la nivel de sector, astfel încât sindicate puternice să negocieze cu patronate puternice la nivel de sector şi să convingă partenerii care este forţa lor de dezvoltare", a declarat Ioan Botiş. Guvernul a decis, joi, în şedinţă, să-şi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege privind Codul de dialog social şi pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale pentru profesorii care au câştigat drepturi salariale în instanţă.

Funcţionarul nu este salarizat dacă intră în grevă

Funcţionarii care se vor afla în grevă nu vor fi salarizaţi pentru perioada respectivă, ci vor beneficia doar de asigurări de sănătate, în cazul în care se întâmplă să aibă nevoie de această asigurare, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş, după ce Guvernul a aprobat Codul de Dialog Social. "Se recunosc asigurările de sănătate în cazul în care se întâmplă să aibă nevoie de această asigurare, poate apela ca şi cum ar fi asigurat în continuare, dar nu este salarizat, nu primeşte bani pentru zilele în care rămâne în grevă", a spus Botiş. Legea dialogului social, propusă de Ministerul Muncii, mai vizează, între altele, ca sindicatele să devină reprezentative dacă au înscrişi ca membri cel puţin 50% plus unu din numărul angajaţilor unităţii respective, în condiţiile în care legislaţia curentă prevede că sindicatele pot negocia automat contractul colectiv de muncă pe unitate, dacă au în componenţă cel puţin o treime din numărul salariaţilor. De asemenea, proiectul interzice în mod expres negocierea unor drepturi materiale care să depăşească bugetul de venituri şi cheltuieli alocat pentru instituţia respectivă. Totodată, Codul de dialog social propus prevede ca Guvernul să se retragă din Consiliul Economic şi Social, dar să numească reprezentanţi ai societăţii civile în CES. În discuţiile cu Ministerul Muncii, sindicatele şi-au exprimat vehement nemulţumirea faţă de proiect.