Credite de 8 miliarde euro pentru proiectele din zona Dunării, în 2012, acordate de BEI

Social

Credite de 8 miliarde euro pentru proiectele din zona Dunării, în 2012, acordate de BEI

    • Credite de 8 miliarde euro pentru proiectele din zona Dunării, în 2012, acordate de BEI
      Credite de 8 miliarde euro pentru proiectele din zona Dunării, în 2012, acordate de BEI

      Credite de 8 miliarde euro pentru proiectele din zona Dunării, în 2012, acordate de BEI

În 2012, Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat credite pentru derularea proiectelor în zona Dunării în valoare de 8 miliarde de euro, iar pentru acest an cuantumul va fi similar, a declarat, marţi, în cadrul ediţiei a doua a Forumului Anual al Dunării de la Palatul Parlamentului, Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al BEI.

 

"Vrem să promovăm proiecte cu IMM-uri la nivel mic pentru ca acestea să folosească banii la nivel local. Nu în ultimul rând, un obiectiv important este protejarea mediului. Încercăm să dezvoltăm protecţia mediului în următorii ani. De asemenea, în 2012, Banca Europeană de Investiţii a acordat acestei zone mai mult de opt miliarde de euro, iar în acest an este prevăzut un nivel similar de creditare. Împrumuturile reprezintă o chestiune foarte importantă şi noi acordăm credite direct sau indirect prin sistemul bancar. Menţinerea nivelului de creditare în această zonă este foarte importantă pentru noi şi urmărim mărirea sumei de 8 miliarde de euro", a spus Tănăsescu.

Acesta a mai precizat că, pe fondul constrângerilor din Europa, BEI şi-a sporit activitatea de acordare a creditelor cu peste 60 de miliarde de euro, în perioada următorilor patru ani.

"În ciuda constrângerilor existente în Europa, acum, Banca Europeană de Investiţii are o abordare contra-ciclică sporind activitatea de acordare a creditelor cu mai mult de 60 de miliarde de euro, între 2013 şi 2015, în comparaţie cu băncile comerciale care descresc activitatea de acordare a creditelor. Cred că dorim să participăm la conectarea proiectelor reţelelor trans-europene şi în ceea ce priveşte proiectele de coeziune şi convergenţă în zona Dunării. În această regiune trăiesc mai mult de 110 milioane de oameni, dintre cei aproape 500 de milioane de locuitori ai Europei", a explicat vicepreşedintele BEI.

În perioada 28-29 octombrie, la Palatul Parlamentului, Guvernul României, alături de Comisia Europeană, organizează a doua ediţie a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Strategia Dunării, proiectul politic european de amploare şi vizibilitate lansat de România împreună cu Austria, a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene (UE).

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultură şi turism, reţele de energie), protecţia mediului (managementul resurselor de apă, protecţia biodiversităţii şi managementul riscurilor), creşterea prosperităţii regiunii Dunării (educaţie, cercetare, competitivitate) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).

Dintre cele 14 ţări incluse în Strategie, opt sunt state membre ale UE (Germania, Austria, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Slovenia, România şi Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Republica Moldova şi Ucraina).