Daniel Constantin îi sprijină pe medicii veterinari

Social

Daniel Constantin îi sprijină pe medicii veterinari

    • Daniel Constantin îi sprijină pe medicii veterinari
      Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

      Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, i-a felicitat vineri pe medicii veterinari prezenți la ediția a VII-a a Congresului Național al Colegiului Medicilor Veterinari de la Sinaia, asigurându-i de tot sprijinul său și de cel al Guvernului.

"Cu toate că sunt inginer zootehnist am venit ca să vă asigur de tot suportul meu ca ministru al agriculturii dar și de ajutorul Guvernului, iar în al doilea rând să vă asigur de toate eforturile pe care le fac, să leg tot mai multe prietenii cu medicii veterinari nu numai la nivelul nostru. Lucrez foarte bine și cu cei din conducerea Colegiului și cu cei de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Deci se poate și cred că trebuie să am această datorie să leg cât mai multe prietenii și la nivel de teritoriu între zootehniști și medici veterinari", a spus ministrul agriculturii.

Acesta a adăugat că anul acesta s-au înregistrat câteva succese și multe se datorează activității medicilor veterinari, printre acestea numărându-se deblocarea pieței exporturilor pentru China unde se vor exporta bovine vii și carne de porc, exprimându-și, totodată, speranța ca exporturile românești să ajungă și pe piața din Rusia.

"Eu sper că timpul ne va ajuta să pătrundem și pe această piață. Suntem foarte aproape de alte proiecte de succes. Mă refer la ceea ce ar trebui să se întâmple cu Turcia, unde suntem blocați atât din punct de vedere al tranzitului dar și din punct de vedere al exporturilor. Cred că după ce s-a publicat în broșura Organizației Internaționale a epizootiilor cred că îndeplinim toate criteriile cerute, cred eu în mod exagerat, de Turcia. Eu sper să putem să deblocăm și această zonă", a afirmat Daniel Constantin.

Referitor la laptele neconform, ministrul agriculturii crede că obiectivul din punct de vedere sanitar-veterinar a fost atins fiind vorba de un procent de sub 10% de neconformitate, adăugând că în aceste zile analizează dacă să mai solicite sau nu derogare de la Uniunea Europeană.

"Opțiunea mea este că nu ar trebui să mai solicităm niciun fel de derogare de la 1 ianuarie 2014. Am avut timp suficient să rezolvăm toate problemele, în mare parte s-au rezolvat, dar sigur că mai există un procent dar implicațiile sociale ar putea să fie și ele importante", a precizat ministrul.

El le-a spus medicilor veterinari și celor din conducerea ANSVSA, prezenți la congres, că bugetul acestei instituții a suferit la rectificarea din această vară, dar speră că la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare, mare parte din sumele luate să fie returnate în bugetul ANSVSA. "Sper ca munca dumneavoastră în viitor să fie remunerată în conformitate cu activitatea pe care o desfășurați", a conchis ministrul.

Al șaptelea Congres al medicilor veterinari, desfășurat în perioada 23-26 octombrie, la Sinaia, l-a reales în funcția de președinte al Colegiului Medicilor de Veterinari în România pe Viorel Andronie.