Discrepanţe salariale majore între angajaţii români

Social

Discrepanţe salariale majore între angajaţii români

    • Discrepanţe salariale majore între angajaţii români
      Discrepanţe salariale majore între angajaţii români

      Discrepanţe salariale majore între angajaţii români

România se confruntă cu discrepanţe salariale majore între femeile şi bărbaţii care au acelaşi nivel de pregătire, iar majoritatea angajaţilor români nu cunosc riscurile la care se expun la locul de muncă.

Sub aspectul eticii la angajare, România se confruntă cu discrepanţe salariale majore între femeile şi bărbaţii care au acelaşi nivel de pregătire, arată studiul "Calitatea ocupării şi angajarea cu salarii mici", prezentat, la finele săptămânii trecute, de experţii "Biroului pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă", din cadrul Blocului Naţional Sindical (BNS). Potrivit studiului, veniturile bărbaţilor sunt cu aproape 27% mai mari decât cele ale femeilor, deşi, în medie, femeile au mai mulţi ani de educaţie decât bărbaţii. "Interesant este şi faptul că discriminarea nu pare să fie o problemă pentru angajaţii români. Majoritatea covârşitoare a acestora (95%) afirmă că nu au fost victime ale discriminării la locul de muncă în ultimele 12 luni", a declarat conf. univ. Radu Filip, expert în cadrul Biroului pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă din cadrul BNS. Studiul mai arată că o treime dintre angajaţii români prestează muncă atipică (lucrează noaptea, sâmbăta, duminica şi în timpul sărbătorilor legale). De asemenea, 19% dintre angajaţi efectuează în mod frecvent ore suplimentare, iar 31% dintre aceştia sunt deseori neplătiţi pentru activitatea desfăşurată după programul normal de serviciu.


Angajaţii români nu cunosc riscurile la care se expun

România este ţara din Uniunea Europeană cu cei mai expuşi angajaţi la inhalarea de fum şi vapori, dar, în pofida acestui fapt, 60% dintre salariaţi consideră că sănătatea nu le este afectată de activitatea desfăşurată, mai arată rezultatele studiului.

În ceea ce priveşte accidentele de muncă, numărul acestora a scăzut în România cu 8% în intervalul 1998-2006. Astfel, dacă în anul 1998 se înregistrau 100 de accidente de muncă mortale, în 2006 numărul acestora a fost de 92.