Festivalul "Alesul Oilor" de la Toplița, la prima ediție

Social

Festivalul "Alesul Oilor" de la Toplița, la prima ediție

    • Festivalul "Alesul Oilor" de la Toplița, la  prima ediție
      Festivalul "Alesul Oilor" de la Toplița, la prima ediție

      Festivalul "Alesul Oilor" de la Toplița, la prima ediție

Duminică, la Topliţa, în județul Harghita, s-a desfășurat prima ediţie a Festivalului "Alesul Oilor", eveniment care îşi propune să păstreze şi să promoveze tradiţiile oierilor din zonă şi să încurajeze creşterea animalelor.

Desfăşurată la marginea municipiului Topliţa, manifestarea a fost deschisă cu sunete de tulnice, care au anunţat coborârea unei turme de oi de pe munte. La fel cum se întâmplă în fiecare toamnă, turma de oi, însoţită de măgari şi câini, a fost predată de către ciobani, proprietarului, care s-a declarat mulţumit de munca acestora din timpul verii.

Originar din municipiul Topliţa, ministrul Apărării, Mircea Duşa a fost și el prezent la Festival și s-a declarat mulţumit de această iniţiativă apreciind faptul că crescătorii de animale din zonă au înţeles că doar organizându-se în asociaţii pot accesa fonduri europene.

"Este prima acţiune de acest gen şi sper că din ce în ce mai mulţi topliţeni şi mai ales tinerii se vor îndrepta spre creşterea animalelor şi că această preocupare a cetăţenilor din zonă să ofere o bună bază pentru creşterea economică. Avem munţi bogaţi, avem munţi pe care românii sunt de mii de ani, au făcut această meserie, au avut această preocupare şi vor fi aici şi în următorii mii de ani, pentru a duce mai departe tradiţia creşterii animalelor şi a oieritului în zonă", a declarat Mircea Duşa.

Preşedintele Forumului Montan din România, prof.dr. Radu Rey, prezent și el la Festival, i-a îndemnat pe crescătorii de animale să se organizeze în asociaţii, pentru a putea să-şi vândă produsele la preţuri avantajoase şi să elimine, astfel, intermediarii.

"Organizarea presupune crearea unui sistem asociativ de tip occidental, în care să avem propria federaţia de agricultori, de producători, să avem propria noastră brânzărie, propriul nostru abator şi propriile noastre magazine şi apoi să ieşim la export cu produse montane de înaltă calitate şi să reducem influenţa dezastruoasă a intermediarilor, care înseamnă preţuri dezastruoase la litrul de lapte şi la kilogramul de carne. Trebuie să ne reunim forţele, să ne putem vinde produsul şi să aducem în fiecare familie nu sărăcia, ci să aducem o existenţă decentă, o viaţă pentru tinerele generaţii", le-a spus prof. dr. Radu Rey celor aproximativ o mie de participanţi.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din zonă, Ioan Avârvarei și organizatorul Festivalului, a subliniat faptul că Topliţa a avut tradiţie în creşterea oilor, care s-a pierdut în timpul comunismului, dar în ultimii ani oamenii s-au reîntors la această îndeletnicire.

"Aici a fost o tradiţie în creşterea oilor, dar în ultimii ani a luat amploare mult mai mare. Pentru că este un mijloc de subzistenţă. În zona de munte, dacă nu ai animale nu ai ce să faci, iar munţii fără oi sunt exact ca o casă pustie", a spus Ioan Avârvarei.

Festivalul de la Topliţa a fost completat cu un spectacol folcloric, iar cei interesaţi au putut să guste din bucate tradiţionale păstoreşti, cum ar fi tocăniţa de cârlan sau balmoşul.