Marile oraşe sunt sufocate de praf

Social

Marile oraşe sunt sufocate de praf

    • Marile oraşe sunt sufocate de praf
      Marile oraşe sunt sufocate de praf

      Marile oraşe sunt sufocate de praf

Ministrul Mediului a subliniat că planurile care trebuie adoptate nu vor cuprinde "măsuri neapărat spectaculoase sau cu bani mulţi". "Calitatea aerului poate fi îmbunătăţită prin realizarea de perdele umede de protecţie, de exemplu, pentru şantierele de construcţie, prin spălarea străzilor, care, în multe oraşe, se tratează superficial, şi printr-o salubrizare adecvată".

Autorităţile locale din 21 de aglomerări urbane ale ţării vor trebui să stabilească planuri de măsuri, pentru a reduce poluarea aerului. Potrivit ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, măsurile trebuie să vizeze reducerea concentraţiei aşa-numitelor "particule în suspensie PM10", pentru a se evita procedura de infringement a Comisiei Europene împotriva ţării noastre. "Vom avea, săptămâna viitoare, o videoconferinţă cu reprezentanţii tuturor acestor oraşe mari. (...) Vom atrage atenţia autorităţilor locale să se conformeze, altfel urmează procedura de litigiu la Curtea Europeană de Justiţie, dacă nu vom lua măsurile necesare", a spus Laszlo Borbely. Ministrul Mediului a subliniat că planurile care trebuie adoptate de aceste oraşe nu vor cuprinde "măsuri neapărat spectaculoase sau cu bani mulţi". "Calitatea aerului poate fi îmbunătăţită prin realizarea de perdele umede de protecţie, de exemplu, pentru şantierele de construcţie, prin spălarea străzilor, care, în multe oraşe, se tratează superficial, printr-o salubrizare adecvată", consideră ministrul Mediului. De asemenea, el a arătat că o problemă de fond a acestor oraşe mari şi a cărei rezolvare nu ţine numai de autorităţile locale o reprezintă centurile ocolitoare.

Termen de 2 luni pentru îmbunătăţirea situaţiei

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, trimiterea unui aviz motivat României, a doua etapă din cadrul procedurii de încălcare a dreptului comunitar (infringement), pentru nerespectarea normelor cu privire la calitatea aerului, în special în ceea ce priveşte concentraţia particulelor în suspensie - PM10. Ţara noastră dispune de un termen de 60 de zile pentru a se conforma, iar în absenţa unui răspuns satisfăcător, executivul UE se poate adresa Curţii Europene de Justiţie. Directiva 50 din 2008 privind calitatea aerului ambiental şi un aer mai curat în Europa cere statelor membre să limiteze expunerea cetăţenilor la particulele în suspensie, cunoscute generic drept PM10. În România, limitele privind aceste concentraţii au fost depăşite în 17 zone, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Mediului. Particulele în suspensie PM10 sunt în principal prezente în emisiile poluante din industrie, traficul rutier şi încălzirea locuinţelor. Potrivit specialiştilor, concentraţiile mari de aceste particule pot cauza astm, probleme cardiovasculare, cancer pulmonar şi chiar deces prematur.