Noutăţi în Codul Rutier

Social

Noutăţi în Codul Rutier

Proiectul de lege privind modificarea Codului Rutier va fi trimis în Parlament, unde va intra în dezbatere în procedură de urgenţă. Printre modificările cele mai importante se numără introducerea, începând cu anul viitor, a permisului de conducere obligatoriu pentru mopede şi alte autovehicule ai căror proprietari sunt scutiţi în prezent de această obligaţie. „Din ianuarie 2013, va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopede, tricicluri cu motor de până la 15 kilowaţi, precum şi pentru motociclete A1 şi A2“, a declarat şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă.

De asemenea, autovehiculele înmatriculate în alte state, precum Bulgaria, Italia şi Spania, vor putea circula pe teritoriul României doar pentru 90 de zile într-un an. Proprietarii de maşini care vor depăşi acest termen vor fi sancţionaţi cu amenzi pornind de la 560 de lei şi cu reţinerea plăcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare.

Noul Cod Rutier prevede, totodată, dispariţia subcategoriilor de tipul B1, toate devenind categorii de sine stătătoare, iar posesorii de carnet auto din categoriile C şi D trebuie să îşi reînnoiască permisul o dată la 5 ani, spre deosebire de perioada actuală, de 10 ani.