„Ora Pământului“, marcată şi la Iaşi

Social

„Ora Pământului“, marcată şi la Iaşi

    • „Ora Pământului“, marcată şi la Iaşi
      „Ora Pământului“, marcată şi la Iaşi

      „Ora Pământului“, marcată şi la Iaşi

Corul de copii al Operei Naţionale Române din Iaşi a susţinut sâmbătă seara un concert dedicat celui mai mare eveniment de mediu din istorie - „Earth Hour/Ora Pământului“.

Opera Naţională Română din Iaşi s-a alăturat manifestărilor organizate cu prilejul „Earth Hour/ Ora Pământului“ sâmbătă, 31 martie, printr-un concert susţinut de corul de copii al instituţiei. Evenimentul s-a desfăşurat în faţa Primăriei Iaşi, fiind susţinut de corul de copii „Juniorii Operei“, sub îndrumarea dirijorului Raluca Toma. Programul dedicat acestui eveniment mondial a mai cuprins ateliere handmade, dansuri de capoeira, toate acestea desfăşurându-se la lumina câtorva lampioane, fără asistenţa unor sisteme de lumini şi sonorizare.

Tot sâmbătă seara, în cadrul aceluiaşi eveniment, Opera Naţională Română Iaşi a lansat proiectul ecologic „Opera Verde“, ce are ca obiectiv implicarea unei instituţii de cultură într-un mod responsabil în conştientizarea şi promovarea ideilor şi practicilor ecologiste de către publicul consumator, asupra necesităţii de a recicla, protejând resursele limitate ale planetei.

De altfel, „Ora Pământului 2012“ (20:30-21:30) a fost marcată sâmbătă, în majoritatea oraşelor din ţară, de diferite instituţii publice, companii, dar şi de cetăţeni, prin stingerea luminilor şi decuplarea echipamentelor electronice aflate în stand-by.

Douăzeci de oraşe au intrat în cursa pentru titlul „Capitala Earth Hour România“, o competiţie organizată de WWF- România, în contextul evenimentului „Earth Hour 2012“.

Oraşele care au acceptat provocarea WWF de a demonstra că pot construi strategii pe termen mediu şi lung în beneficiul cetăţenilor şi al naturii au fost Adjud, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Mizil, Panciu, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Slobozia, Suceava, Timişoara şi Vaslui.

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

În 2008, 50 milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4.100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina, pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. În 2010, 4.500 de oraşe din 128 de ţări au participat la „Earth Hour“ pe 27 martie, campania devenind astfel cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile.