Patronatele nu anunţă scumpiri la ouă şi carne de Paşti

Social

Patronatele nu anunţă scumpiri la ouă şi carne de Paşti

Preţurile la carne şi produse din carne nu vor creşte de Paşti, însă românii vor cumpăra în special din pieţele "gri", ceea ce ar putea duce la scăderea vânzărilor din reţelele de retail, afirmă Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta. "Ca de obicei, de Paşti va fi virată multă carne de miel către piaţa gri, mai multă decât anul trecut, în contextul unui TVA de 24%", a declarat preşedintele Romalimenta. În ceea ce priveşte ouăle, preţul va rămâne neschimbat în perioada sărbătorilor pascale, consideră preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

"Preţul ouălor pe piaţa românească înregistrează la ora actuală cel mai mic preţ din ultimii 10 ani. Dacă anul trecut, în preajma sărbătorilor pascale, ouăle se vindeau la poarta fermei, în medie, cu 0,3 lei bucata, fără TVA, acum preţul nu depăşeşte 0,22 lei pe bucată.

La ora actuală, avem stocuri de ouă suficiente pentru a acoperi necesarul intern şi nu cred că preţul va suferi modificări în această perioadă", a declarat Ilie Van. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la principalele categorii de produse alimentare în primul trimestru al acestui an, datele publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică arată o creştere de aproape 25% în cazul cartofilor, conservelor de legume - 19,20%, fructelor proaspete - 12,56%, zahărului - 11,98%, conservelor de fructe - 7,76%, mălaiului - 6,28%, uleiului - 5,24%, în timp ce ouăle s-au ieftinit cu 7,75%. (B. Cronţ)