Piatra-Neamţ este în topul oraşelor cu o calitate ridicată a vieţii

Social

Piatra-Neamţ este în topul oraşelor cu o calitate ridicată a vieţii

    • Piatra-Neamţ este în topul oraşelor cu o calitate ridicată a vieţii
      Piatra-Neamţ este în topul oraşelor cu o calitate ridicată a vieţii

      Piatra-Neamţ este în topul oraşelor cu o calitate ridicată a vieţii

Potrivit raportului făcut public de Comisia Europeană, în urma sondajului realizat în octombrie 2013, municipiul Piatra-Neamţ se află în topul oraşelor europene cu o calitate a vieţii ridicată.

Luni, reprezentanţii primăriei Piatra Neamţ au dat publicităţii datele acestui raport care vizează percepţia asupra calităţii vieţii în 79 de oraşe europene. Sondajul a fost realizat în cadrul Auditului urban la nivel european şi reprezintă o iniţiativă a Direcţiei Generale de Politică Regională a Comisiei Europene, cu scopul de a compara calitatea vieţii între diferitele zone ale Uniunii Europene.

În cele 79 de oraşe sunt incluse 28 de capitale ale statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv Turcia. Numărul acestor oraşe suplimentare este stabilit în funcţie de mărimea statului respectiv. Aceste oraşe sunt capitale de regiune şi sunt alese astfel încât să acopere statul respectiv atât geografic, cât şi ca dimensiune de oraşe. Din România au fost alese pentru a face parte din sondaj, pe lângă Bucureşti, Cluj-Napoca, oraş mare situat în nord-vestul ţării şi Piatra Neamţ, oraş mediu situat în nord-estul ţării.

Astfel, nivelul de satisfacţie este de peste 70% în 63 de oraşe, iar în 7 oraşe - respectiv Groningen, Oviedo, Malmo, Munchen, Aalborg, Piatra-Neamţ şi Luxemburg - 9 din 10 respondenţi se arată satisfăcuţi de spaţiile publice, în Cluj-Napoca nivelul de satisfacţie este de 77% iar în Bucureşti de 52%.

Găsirea unei locuinţe la un preţ rezonabil este percepută ca o provocare pentru mai mult de jumătate din respondenţi şi această dificultate apare ca severă în capitalele statelor. În 50 de oraşe, una din două persoane consideră că nu este deloc uşor să îşi găsească o locuinţă la un preţ rezonabil. Cel mai ridicat nivel al locuitorilor satisfăcuţi de preţul locuinţelor din oraşul lor se află în Oviedo, Piatra-Neamţ, Braga şi Oulu, fiecare cu 65%, în timp ce cei mai mulţi respondenţi nemulţumiţi se află în Geneva şi Paris - cu 95% şi Munchen - cu 94%.

În Cluj-Napoca, 49% sunt satisfăcuţi de preţul locuinţelor, în timp ce în Bucureşti, procentul celor satisfăcuţi este de 39%.

În 60 de oraşe, majoritatea respondenţilor sunt satisfăcuţi de gradul de curăţenie al oraşului, iar în 28 de oraşe nivelul de satisfacţie este mai mare de 70%. Acest nivel foarte ridicat se regăseşte în Oviedo, 95%, Luxemburg, 92% şi Piatra-Neamţ, 91%.

În Bucureşti, procentul celor satisfăcuţi de curăţenie este de 31%.

În 58 de oraşe, majoritatea celor chestionaţi sunt satisfăcuţi de calitatea aerului, iar în 19 oraşe, printre care şi Piatra-Neamţ, satisfacţia este de peste 80%.

Municipiul Piatra-Neamţ se regăseşte printre primele clasate şi la alte categorii, cum ar fi nivelul zgomotului (locul 21), măsuri luate împotriva schimbărilor climatice, surse alternative de energie (locul 12), sentimentul de siguranţă al locuitorilor (locul 17) sau percepţia privind calitatea serviciilor administrative locale (locul 16).

Sondajul a fost efectuat de către firme specializate pe eşantioane reprezentative de minim 500 de persoane, însă marea majoritate a eşantioanelor, în anchete la nivel naţional, nu depăşesc 1.500 de persoane.