Preţuri duble la aceleaşi alimente, de la un judeţ la altul

Social

Preţuri duble la aceleaşi alimente, de la un judeţ la altul

    • Preţuri duble la aceleaşi alimente, de la un judeţ la altul
      Preţuri duble la aceleaşi alimente, de la un judeţ la altul

      Preţuri duble la aceleaşi alimente, de la un judeţ la altul

Cele mai mici preţuri la mâncare se găsesc în pieţele din judeţele Argeş, Alba, Bacău, Covasna, Ialomiţa, în timp ce locuitorii din Bucureşti, Bihor, Vaslui şi Hunedoara cheltuie pentru aceleaşi produse de până la două ori mai mult. Pentru următoarele luni, producătorii şi procesatorii din domeniul alimentar spun că nu ar trebui să ne aşteptăm la noi majorări de preţuri.

Statisticile Ministerului Agriculturii privind preţurile principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri arată că cei mai ieftini cartofi pot fi cumpăraţi în Covasna (1,8-3 lei pe kg), în timp ce, pe tarabele din Bihor, un kilogram de cartofi costă 3,5 lei. Tot datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în decurs de un an, preţurile la cartofi au crescut cu aproape 50%, producătorii motivând această creştere substanţială prin condiţiile meteo neprielnice, reducerea numărului de cultivatori şi scăderea importurilor. În ceea ce priveşte carnea de pasăre, locuitorii din judeţele Vâlcea şi Argeş cumpără din pieţe şi târguri cu un preţ de 6,9-8,5 lei pe kg, în timp ce, în oborurile din Bihor, acelaşi kilogram de carne de pasăre are un preţ de circa două ori mai mare, de 14,5 lei pe kg, arată datele centralizate de Ministerul Agriculturii.

"Pentru perioada următoare nu ne aşteptăm la modificări de preţ"

Producătorii şi procesatorii din domeniul alimentar estimează că, în următoarele trei luni, "doar în anumite condiţii" ar mai putea recurge la majorări de preţuri. "Deocamdată, nu am semnale de scumpiri. Dar dacă preţurile la furaje şi dacă energia, benzina şi motorina se vor scumpi în continuare, probabil că şi preţurile ar putea creşte. Nu poţi rămâne în afaceri, dacă nu ai profit", a declarat, pentru cotidianul "Gândul", Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. În schimb, în apropierea Paştilor, preţurile la ouă "la poarta" producătorilor au şanse să fie mai mici, comparativ cu anul trecut, mai spune Ilie Ivan. În ceea ce priveşte preţul pâinii, producătorii din domeniu spun că, de la începutul acestui an şi până în prezent, pâinea s-a scumpit, în medie, cu 8%, faţă de 30%, cât se estima la început de an. "Motivul îl reprezintă puterea de cumpărare scăzută şi evaziunea fiscală din domeniu. Cât priveşte materia primă, în ultima perioadă au mai fost scoase pe piaţă cantităţi de grâu care fuseseră stocate de cei care aşteptau să le vândă la un preţ mult mai mare decât cel de achiziţie", a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu.

Şeful Rompan a mai spus că, până la noua recoltă de grâu din acest an, preţul pâinii ar mai putea fi majorat doar în cazul producătorilor care până acum nu au procedat la scumpiri. Nici la ulei nu se întrevăd scumpiri în următoarea perioadă. "Deocamdată, de la începutul anului şi până în prezent, preţul uleiului a crescut doar cu 2-3%, ca urmare a scumpirii licenţelor de transport. Pentru perioada următoare nu ne aşteptăm la modificări de preţ", a declarat Viorel Zichil, de la patronatul producătorilor de ulei.