„Prin această expoziţie începe o nouă perioadă din viaţa mea“

Social

„Prin această expoziţie începe o nouă perioadă din viaţa mea“

    • „Prin această expoziţie începe o nouă perioadă din viaţa mea“
      Criticul de artă Valentin Ciucă a realizat vernisajul expoziţiei

      Criticul de artă Valentin Ciucă a realizat vernisajul expoziţiei

    • „Prin această expoziţie începe o nouă perioadă din viaţa mea“
      Expoziţia a cuprins portrete, peisaje şi naturi statice

      Expoziţia a cuprins portrete, peisaje şi naturi statice

Muzeul Unirii din Iaşi a găzduit sâmbătă, 10 martie, vernisajul expoziţiei de artă plastică „18“, semnată de Sarah Daria Muscalu de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi. Au participat personalităţi din mediul academic, oameni de cultură, iubitori ai artei, profesori, studenţi şi prieteni, atât din ţara noastră, cât şi din Basarabia.

Manifestarea a fost moderată de drd. Aurica Ichim, şef Birou Conservare în cadrul Muzeului Unirii din Iaşi. În deschiderea vernisajului, drd. Aurica Ichim a înscris vernisajul de acum două zile în activităţile de excepţie ale Muzeului Unirii din Iaşi, amintind de anul 2005, când Sarah Daria Muscalu a expus pentru prima dată în edificiul, aflat atunci în construcţie, de pe strada Lăpuşneanu din Iaşi. Criticul de artă Valentin Ciucă a realizat vernisajul celei de-a 18-a expoziţii a lui Sarah Muscalu. „Văd această expoziţie pe mai multe niveluri de interpretare. Identific tandreţea absolută a acoarelei, a acestui miracol al culorilor de apă, prin care putem inventa galaxii plasate într-un spaţiu infinit. Sarah a beneficiat de acompaniamentul unor oameni care, dacă au descoperit un filon de aur, el a fost scos la iveală. Sarah m-a surprins prin apetenţa şi prin expresivitatea apetenţelor ei. Caracterele şi stările de suflet surprinse de ea sunt definite cu o subtilitate specială. Este interesată de fizionomii, încercând să surprindă nu atât un portret al unei persoane, ci aproape unul al unei etnii. Rigoarea desenului, disciplina minţii şi capacitatea de a da viaţă acestor exprimări îi permite să gloseze lejer pe tema acoarelei. Sarah urmează tipul de acuarelă care nu este predestinat la mângâiere, ci mai degrabă la comentariu, la înţelegerea unui ansamblu în care fiinţa se împlineşte pe sine. Trebuie să recunosc faptul că Sarah a fost purtată în toate călătoriile din ţară şi străinătate. Astfel a ştiut să sesizeze cât de interesante sunt construcţiile din marile oraşe. Monumentele pe care le-a văzut şi au impresionat-o se regăsesc în lucrările ei“, a accentuat criticul de artă Valentin Ciucă.

Icoane pe sticlă, expuse sub tinda bisericii

Sarah Daria Muscalu a mărturisit că cea de 18-a expoziţie personală şi editarea unui album care cuprinde creaţiile sale reprezintă un vis împlinit. „Este un proiect la care am lucrat mult timp, încă de pe vremea în care mă aflam sub îndrumarea prof. Petrache Bicer, mutat la Domnul în anul 2006. L-am simţit aproape pe prof. Petrache Bicer şi de aceea îi dăruiesc acest moment“, a amintit Sarah Muscalu. Cvartetul „Chanson“ al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi a susţinut un moment artistic. Părintele Dumitru Carp de la parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ - Bucium din Iaşi şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la ce-a de-a 18-a expoziţie a artistei Sarah Daria Muscalu. „Am marea bucurie să fiu la o expoziţie a lui Sarah Muscalu. Am avut onoarea să o am pe Sarah gazdă la Bucium. Pe vremea când era elevă în clasa I a expus în aşezământul social al parohiei noastre. Atunci, prof. Petrache Bicer şi-a arătat faţa lui cea mai frumoasă şi cea mai adevărată, de profund trăitor creştin. De foarte multă vreme îl cunosc pe tatăl lui Sarah, scriitorul Ion Muscalu, mai ales că ambii suntem din apropierea Hârlăului, de pe meleagurile lui Ştefan cel Mare. Am văzut în această expoziţie nişte tablouri pe care mi le-aş dori să fie la mine în casă. Trebuie să menţionez faptul că scriitorul Ion Muscalu a fost prezent la toate evenimentele culturale de la parohia noastră“, a remarcat pr. Dumitru Carp. În prezent, Sarah Muscalu lucrează sub coordonarea prof. Mihaela Panait, după ce a fost îndrumată timp de opt ani de prof. Petrache Bicer. „Am încercat de-a lungul anilor să abordez fiecare tehnică a picturii, pe toate suporturile. Am pictat în pastel, am făcut crochiuri în tuş, lucrări în ulei, pe pânză, pe carton, tempera ş.a. Pentru această expoziţie am avut câteva icoane, realizate în vechea tehnică a picturii bizantine. Ca element de noutate, această expoziţie a cuprins portrete, peisaje, naturi statice ş.a. Prin această expoziţie începe o nouă perioadă din viaţa mea. De aceea, a fost editat un album cu lucrările realizate de mine până în prezent, urmând ca mai departe să continui acelaşi drum al artei“, a declarat Sarah Muscalu. Expoziţia lui Sarah Muscalu rămâne deschisă la Muzeul Unirii din Iaşi până pe 15 martie 2012.