Programul „Rabla“ s-ar putea extinde şi la termopane

Social

Programul „Rabla“ s-ar putea extinde şi la termopane

    • Programul „Rabla“ s-ar putea extinde şi la termopane
      Programul „Rabla“ s-ar putea extinde şi la termopane

      Programul „Rabla“ s-ar putea extinde şi la termopane

O firmă particulară din municipiul Sfântu Gheorghe a introdus deja, pe cont propriu, Programul "Rabla" la termopane, oferind clienţilor vouchere în funcţie de numărul ferestrelor casate. Ministrul Mediului spune că propunerea "merită să fie analizată cu atenţie".

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat că propunerea introducerii unui program "Rabla" la termopane, venită din partea asociaţiei producătorilor de termopane, i se pare "interesantă" şi că "merită să fie analizată cu atenţie, deoarece are atât o componentă socială, cât şi una ecologică". Ministrul a declarat că a avut pe această temă o primă întâlnire cu câţiva producători de termopane, iar acestea vor continua, însă proiectul trebuie discutat şi cu conducerea Ministerului Dezvoltării, care derulează de câţiva ani un program de sprijinire a asociaţiilor de proprietari pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe. "Este o propunere interesantă (...) pentru că are o componentă ecologică, de reducere a emisiilor şi de reabilitare termică, ceea ce înseamnă bani mai puţini la consum, implicit un trai mai bun. Vom continua discuţiile şi cu Ministerul Dezvoltării, să vedem cum putem lega aceste proiecte", a declarat ministrul Mediului.

Lemnul şi geamurile ferestrelor vechi sunt reciclate

O firmă particulară din municipiul Sfântu Gheorghe a introdus deja, pe cont propriu, Programul "Rabla" la termopane, oferind clienţilor vouchere în funcţie de numărul ferestrelor casate. Patronul acestei firme, Kiss Eugen, a declarat că, în schimbul ferestrelor vechi, clienţii pot obţine discounturi cuprinse între 5 şi 8%, iar afacerea merge foarte bine. Comerciantul a mai adăugat că voucherele sunt transmisibile, "cu alte cuvinte, pot fi înstrăinate, cu condiţia ca posesorul să comande termopane la firma sa". Programul are şi o componentă ecologică, pentru că atât lemnul, cât şi geamurile ferestrelor sunt reciclate. "Ramele din lemn sunt puse pe foc şi folosite la încălzit, iar sticla ajunge la centrele de reciclare. În decurs de trei luni, am adunat 20 de tone de deşeuri din ferestrele vechi. Dacă statul ar subvenţiona un program de înlocuire a tâmplăriei, după modelul "Rabla" la autoturisme, atunci ar fi stimulată producţia, s-ar crea noi locuri de muncă, iar reabilitarea termică a locuinţelor ar decurge într-un ritm mult mai rapid", este de părere patronul firmei producătoare de termopane. Specialiştii spun că avantajul ferestrelor termopan este nu doar de ordin estetic, ci şi practic, pentru că pierderile de căldură sunt mai mici cu cel puţin 30%, mai ales faţă de ferestrele clasice, cu rame din lemn, montate în urmă cu trei-patru decenii.