România, pe locul 40 în clasamentul celor mai paşnice ţări

Social

România, pe locul 40 în clasamentul celor mai paşnice ţări

    • România, pe locul 40 în clasamentul celor mai paşnice ţări
      România, pe locul 40 în clasamentul celor mai paşnice ţări

      România, pe locul 40 în clasamentul celor mai paşnice ţări

România a urcat cinci poziţii faţă de anul trecut, potrivit Indicelui Global al Păcii (GPI) pe 2011. Cea mai paşnică ţară din lume este considerată Islanda, urmată în clasament de Noua Zeelandă şi Japonia.

Scorul României s-a schimbat uşor în acest an, urcând pe locul 40, după ce, cu un an înainte, ocupa locul 45, pe fondul unei deteriorări accentuate de instabilitatea politică şi nesiguranţa economică. În cadrul Europei Centrale şi de Est, România este devansată de Cehia, Slovenia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Croaţia, clasându-se pe locul şapte în regiune. Un indice mai slab decât al României înregistrează însă ţările baltice (Lituania, Letonia, Estonia), Italia, Bulgaria (locul 53), Grecia şi Ciprul, toate membre UE. Republica Moldova se clasează pe locul 59 în lume, faţă de 66 anul trecut, imediat după Bulgaria, dar devansează Bosnia, Albania, Ucraina, Macedonia, Serbia şi Muntenegru.

Rezultatele Indicelui Global al Păcii (GPI) pe 2011 arată că lumea este, pentru a treilea an consecutiv, mai puţin paşnică, deteriorarea climatului fiind însă mai mică decât între 2009 şi 2010. "Ameninţarea cu atacuri teroriste şi probabilitate unor manifestaţii violente au fost principalii doi factori care au făcut ca lumea să fie mai puţin paşnică în acest an. Scăderea indicelui este puternic legată de conflictul dintre cetăţeni şi guverne. Naţiunile trebuie să găsească alte modalităţi decât forţa militară pentru a ajunge la stabilizarea ţărilor", a declarat Steve Killelea, fondatorul şi preşedintele Institutului pentru Economie şi Pace (IEP).

Potrivit studiului, Islanda este ţara cea mai paşnică din lume, ea fiind urmată de Noua Zeelandă, Japonia, Danemarca şi Cehia, în timp ce Irakul, Somalia şi Sudanul ocupă ultimele locuri. Pe regiuni, Europa Occidentală este considerată, pentru al cincilea an consecutiv, zona cea mai paşnică din lume, urmată de America de Nord şi Europa Centrală şi de Est.