S-a deschis Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza“

29 Noiembrie 2011 23:40 Otilia Bălinișteanu Social

Ieri, în prezenţa unui public numeros, Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza“ a fost deschis oficial, urmând ca de pe 1 decembrie publicul larg să-i poată trece pragul. Evenimentul este parte integrantă a manifestărilor dedicate Zilelor Muzeului Universităţii, ce se desfăşoară în aceste zile la Iaşi.

Amplasat în apropierea Universităţii „Al. I. Cuza“, într-o clădire ce aminteşte de Iaşul de altădată, Muzeul Universităţii reuneşte, în acelaşi cadru, Muzeul Civilizaţiei Cucuteni şi Muzeul Academic.

Un spaţiu muzeal amenajat după un concept neconvenţional, modern, atractiv şi deopotrivă riguros, pentru a cărui punere în valoare au lucrat timp de doi ani istorici, arheologi, arhitecţi şi artişti plastici. Un efort uriaş, pe care istoria şi renumele celei mai vechi universităţi din ţară îl meritau cu prisosinţă.

Deschiderea oficială a muzeului a avut loc ieri, în prezenţa unui public numeros, printre invitaţi numărându-se rectorul Universităţii „Al. I. Cuza“, Vasile Işan, istorici, arheologi, artişti plastici, muzeografi, studenţi şi masteranzi ai Facultăţii de Istorie din Iaşi. Evenimentul face parte din seria manifestărilor organizate în cadrul Zilelor Muzeului „Al. I. Cuza“ din Iaşi (29 noiembrie-1 decembrie).

Având în componenţă două secţiuni distincte, conceptul muzeului se raportează la o dublă tradiţie. Prima dintre acestea este legată de iniţiativa istoricului şi arheologului Orest Tafrali de a înfiinţa, în 1916, Muzeul de Antichităţi, un depozitar al obiectelor istorice pe care Universitatea ieşeană le deţinea la acel moment, dar care a devenit, totodată, un spaţiu destinat lucrărilor practice pentru studenţi. Această tradiţie a fost reînviată prin ceea ce astăzi poartă numele de Muzeul Civilizaţiei Cucuteni, parte integrantă a Muzeului Universităţii. „Muzeul Civilizaţiei Cucuteni conţine piese arheologice rezultate în urma săpăturilor efectuate de Institutul de Arheologie şi de Facultatea de Istorie şi o serie întreagă de piese donate din colecţii particulare, aşa cum este colecţia Fundaţiei «Cucuteni pentru mileniul III», reprezentată de dr. Romeo Dumitrescu“, a explicat directorul Muzeului Universităţii, conf. univ. dr. Bogdan Maleon.

Un al doilea filon al tradiţiei vine dintr-o iniţiativă de dată mai recentă şi se concretizează astăzi în ceea ce publicul va putea descoperi sub denumirea de Muzeul Academic. „Acesta a fost iniţiat odată cu împlinirea a 125 de ani de la înfiinţarea Universităţii, în 1985, într-un spaţiu ceva mai restrâns, al Rectoratului, apoi, la împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii, s-a dezvoltat o iniţiativă de a crea un nou muzeu academic, care funcţionează la etajul clădirii în care ne aflăm. Colecţia sa evidenţiază progresele înregistrate în fiecare domeniu al cunoaşterii, de la ştiinţele exacte, ştiinţele vieţii şi pământului şi până la ştiinţele umaniste. De asemenea, se urmăreşte evidenţierea evoluţiei istorice a Universităţii, pornind de la formele anterioare de învăţământ superior - medieval şi premodern - şi sfârşind cu Universitatea modernă, înfiinţată la 26 octombrie 1860“, a subliniat directorul Muzeului, conf. univ. dr. Bogdan Maleon.

Ce puteţi admira la Muzeul Universităţii

Muzeul Universităţii constituie, de fapt, un departament al Universităţii „Al. I. Cuza“, în cadrul căruia se află Muzeul Civilizaţiei Cucuteni şi Muzeul Academic.

Amenajarea şi pregătirea Muzeului Civilizaţiei Cucuteni a beneficiat de un sprijin solid din partea Fundaţiei „Cucuteni pentru mileniul III“, axată pe încurajarea şi dezvoltarea studiilor arheologice, cu precădere a celor consacrate civilizaţiei Cucuteni. „Această fundaţie, reprezentată de dr. Romeo Dumitrescu, s-a implicat atât în susţinerea materială şi culturală a activităţilor arheologice, cât şi în donarea unor piese extrem de importante, pe care le puteţi admira în cadrul muzeului. Muzeul îşi va propune permanent să întreţină o legătură fructuoasă cu toţi cei care dovedesc pasiune pentru cultură şi pentru cercetarea arheologică“, a precizat directorul Muzeului Universităţii.

Spaţiul destinat civilizaţiei Cucuteni surprinde publicul printr-o viziune conceptuală modernă, completată de reconstituirea stadiilor explorării arheologice, de la investigaţiile de teren până la restaurarea frumoaselor vase cucuteniene. Tabloul străvechii civilizaţii este completat de trei săli tematice: sala artelor - ce adăposteşte vase cu motivul spiralei, pictate cu roşu, negru şi alb, sala ocupaţiilor - în care este reconstituită o locuinţă de tip cucutenian şi sala tezaurului - ce găzduieşte podoabe şi obiecte de cult. „Avem aici o amprentă veche de 7.000 de ani, care provine de la Muzeul din Botoşani. Noi am vrut să descriem în acest muzeu ceea ce se întâmpla cu acel om între vasele şi pereţii acestor case. Muzeul are expus 10-20% din ceea ce există în depozite şi din ceea ce ar trebui să mai vină de la Piatra Neamţ şi de la Academia Română prin Institutul Academic. Le mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit şi le mulţumesc părinţilor mei care mi-au spus că «nu se poate» nu există“, a declarat dr. Romeo Dumitrescu, preşedintele Fundaţiei „Cucuteni pentru mileniul III“.

Istoria academică a Iaşului are şi ea rezervată un spaţiu generos în cadrul Muzeului Universităţii - Muzeul Academic. Aici pot fi admirate o parte dintre simbolurile universităţii (decoraţii, sigilii), dar şi obiecte ce sugerează evoluţia istorică a universităţii ieşene (steagurile primelor facultăţi, documente oficiale, medalii, fotografii, publicaţii). La fel de bine reprezentate sunt şi disciplinele ştiinţifice, foştii studenţi ai universităţii, relaţiile internaţionale ale instituţiei de-a lungul timpului, precum şi galeria personalităţilor care şi-au legat numele de Universitatea din Iaşi.

Aşadar, ieşenii sau simplii trecători prin Iaşi, sunt aşteptaţi, începând de mâine, să treacă pragul Muzeului Universităţii. Acesta va fi deschis publicului în fiecare zi, între orele 9:00-16:00, iar sâmbăta şi duminica între orele 10:00-15:00, accesul fiind gratuit.

De la același autor

Ultimele din categorie