Seară omagială dedicată cineastului Ion Popescu-Gopo, pe 31 octombrie, la ICR Berlin

Social

Seară omagială dedicată cineastului Ion Popescu-Gopo, pe 31 octombrie, la ICR Berlin

    • Seară omagială dedicată cineastului Ion Popescu-Gopo, pe 31 octombrie, la ICR Berlin
      Imagine: Octav Ganea, arhiva MEDIAFAX

      Imagine: Octav Ganea, arhiva MEDIAFAX

Ion Popescu-Gop, primul cineast român care a câştigat un trofeu major la Cannes - Palme d'Or pentru scurtmetraj -, va fi omagiat, pe 31 octombrie, la Institutul Cultural Român din Berlin, unde va fi proiectat filmul său "S-a furat o bombă", dar şi o serie de scurtmetraje de animaţie ale cineastului.

Potrivit site-ului ICR, în acest an se sărbătoresc 90 de ani de la naşterea primului cineast român care a câştigat la Cannes trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj, cu filmul "Scurtă istorie". ICR Berlin va prezenta lungmetrajul "S-a furat o bombă", precum şi o serie de scurtmetraje de animaţie "Scurtă istorie", "Homo Sapiens" şi "Şapte Arte".

Ion Popescu-Gopo este unul dintre cei mai importanţi regizori şi realizatori de desene animate din România. Ion Popescu-Gopo nu a fost activ numai ca regizor, ci şi ca artist plastic, caricaturist, actor şi scenarist de film. Cineastul s-a impus prin creaţiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei româneşti, câştigând în 1957 trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.

Omuleţul animat de Gopo prin mijloace tehnice rudimentare l-a făcut celebru. Faima lui a ajuns la Cannes şi a reprezentat un moment de cotitură în lumea animaţiei, iar "Scurtă istorie" a devenit primul film din istoria cinematografiei româneşti recompensat cu trofeul Palme d'Or.

Pe lângă succesul obţinut la Cannes cu "Scurtă istorie", Gopo a mai fost premiat şi pentru "Şapte arte" la Festivalul de Film de la Tour în 1958 şi pentru "Homo Sapiens" la Festivalul de la San Francisco. Lungmetrajul "S-a furat o bombă" este un film regizat de Gopo după propriul scenariu în 1962, care a fost, de asemenea, nominalizat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în 1962 şi a contribuit la faima internaţională a cineastului român.

Filmul "S-a furat o bombă" va fi proiectat în limba română cu subtitrare în limba engleză.

La "Seara omagială Gopo" va participa şi criticul de film Mihai Fulger, care va face o prezentare introductivă a filmelor şi va modera o discuţie cu publicul după proiecţie.