Sfinţii Chiril şi Metodie pe moneda de 2€, dar fără aureolă

Social

Sfinţii Chiril şi Metodie pe moneda de 2€, dar fără aureolă

    • Sfinţii Chiril şi Metodie pe moneda de 2€, dar fără aureolă
      Sfinţii Chiril şi Metodie pe moneda de 2€, dar fără aureolă

      Sfinţii Chiril şi Metodie pe moneda de 2€, dar fără aureolă

Slovacia a dat curs cererii venite din partea unor țări din zona euro, de a îndepărta aureola sfinților de pe moneda de 2€ ce comemorează cea de-a 1150-a aniversare a sosirii Sfinților Chiril și Metodie în Moravia.

Slovacia, devenită membră a zonei euro în 2009, va pune în circulație moneda începând cu anul viitor pentru a marca sosirea Sfinților Chiril și Metodie în Moravia și Panonia, parte a Slovaciei de astăzi.

Țările din zona euro au voie să emită monede comemorative în fiecare an, conform legislației UE. Cu toate acestea, imaginea de pe spate trebuie să fie acceptată de către ceilalți membri ai zonei euro și de Comisia Europeană.

Sfinții Chiril și Metodie au fost frați, născuți în Tesalonic la începutul secolului al IX-lea, fondatorii alfabetului glagolitic și apoi al celui chirilic, înființate pentru ca Biblia și alte texte să poată fi traduse în limbile slave. Chiril a murit în 869 iar Metodie în 885. Aceștia au fost canonizați sfinți curând după aceea, fiind sărbătoriți pe 24 mai pentru a marca celebrarea morții lui Chiril.

Chiril și Metodie au fost, de asemenea, declarați sfinții protectori ai Europei în 1980 de către Papa Ioan Paul al II-lea. În Bulgaria, singura țară Europeană în prezent care folosește alfabetul chirilic, ziua de 24 mai este declarată sărbătoare publică și este numită „Ziua Educaţiei şi culturii bulgare, şi a literaturii slavone.”

Slovacia a fost de acord să îndepărteze aureola, în ciuda faptului că Sf. Chiril și Metodie, au un statut indiscutabil de sfinți. „Conform legislaţiei europene, atunci când se decide marca unei monede euro, membrii trebuie să ia în considerare faptul că aceasta va circula în toată zona euro, în acest context, modelul trebuind să fie prezentat în avans celorlalte state membre, astfel încât aceștia să poate face constatările de cuviință”, se stipulează într-un articol al Comisiei.

Comisia a recunoscut că unele state membre nu au fost de acord cu această monedă, menționând că Slovacia a înaintat apoi un model uşor modificat (fără aureolă), „ce a fost acum aprobat de Consiliul de Miniştri ai UE.”

Dacă motivul acelor state membre „anonime” a fost acela de a îndepărta simbolurile religioase din model, acestea nu au reuşit în totalitate. Chiril şi Metodie ţin o cruce creştină dublă, stând în mijlocul unui munte cu trei vârfuri.

Crucea dublă şi cele trei vârfuri de munte sunt elementele principale ale stemei Slovaciei şi trăsătura caracteristică a monedei euro slovace.

Modelul modificat a fost întâmpinat cu îngrijorare din partea presei Bulgare, care a remarcat că numai în timpul comunismului autoritățile le cereau pictorilor şi sculptorilor să îi înfăţişeze pe Chiril și Metodie fără simbolurile religioase.

Traducere și adaptare:
Sursa: